işleme

işleme

a. 1. İşlemek işi: “Mermeri peynir gibi yontar, onu müşterilerin zevkine göre işlemesini pek iyi bilirdi.” -İ. H. Baltacıoğlu. 2. Şiş, tığ, iğne vb. araçlarla elde yapılan, örgü, nakış, oya gibi işlerin genel adı, el işi: “Her dokuma parça renkli işleme ve oyalarla bezenmişti.” -F. R. Atay. 3. sf. İnce ve süslü işlenmiş. 4. mec. Herhangi bir konuyu ele alarak inceleme. 5. sin. Bir filmdeki gizli görüntüyü ortaya çıkarmak için gümüş bromürlü tabakanın laboratuvarda çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilmesi.


işleme

Saat.


işleme

bk. işlem


işleme İng. handling
işleme

hukukî tagyîr.


işleme İng. working

Mekanik işlemenin öteki adı.


işleme İng. processing, film processing, treatment

Sinema Bir filmdeki gizli görüntüyü ortaya çıkarmak amacıyla, duyarkatın işlemelikte çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilmesi.


işleme Dgr. bearbeitung
işleme İng. 1- treatment, 2- working, 3- proseccing

1. işleyim: Bir etken ya da eritici aracılığıyla yürütülen arıtma yöntemi. 2. madencilik, metalbilim: Maden ya da metallere istenilen özellik ve biçimi vermak için yapılan yıkama, dövme, haddeleme vb. mekanik işlemlerin tümü. 3. sinema: Bir filmdeki gizli görüntüyü ortaya çıkarmak için duyarkatı çeşitli kimyasal işlemlerden geçirme.


işleme için benzer kelimeler


işleme, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, e harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 'ş', 'l', 'e', 'm', 'e', şeklindedir.
işleme kelimesinin tersten yazılışı emelşi diziliminde gösterilir.