ispinozgiller

ispinozgiller

ç. a. hay. b. Kanarya, saka, serçe, ispinoz vb. ötücü kuşları içine alan göçmen kuşlar familyası.


ispinozgiller İng. finches

Kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, gagaları daima küçük ve koni biçiminde, kuyrukları düz ya da girintili, 500 kadar türü olan göçmen bir familyası. İspinoz (Fringilla coelebs), dağ ispinozu (F.montifringilla), sedir kanaryası (Serinus syriacus), küçük iskete (S.serinus), keten kuşu (Carduelis linaria) iyi bilinen türleridir.


ispinozgiller İng. finches

(Fringillidae), (Lat. fringilla=ispinoz) Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının ötücü-kuşlar (Passeriformes) takımının öz-ötücüler (Oscines) üst-familyasından bir familyaGagaları daima küçük ve koni biçimindedir. Kuyrukları düz ve girintilidir. 500 kadar türü vardır. Bazısı göçücüdür. İspinoz (Fringilla coelebs), dağ ispinozu (F. montifringilla), florya (Chloris chloris), şakrak kuşu (Pyrrhula pyrrhula), kenevir kuşu (Carduelis cannabina), saka kuşu (C. carduelis), sarı-gagalı keten kuşu (C. flavirostris), keten kuşu (C. linaria), kara-başlı iskete (C. spinus), kardinal kuşu (Cardinalis cardinalis), al-renkli şakrak kuşu (Carpodacus erythrinus), kırmızı-kuyruklu şakrak kuşu (C. rubicilla), çaprazgaga (Loxia curvirostra), kocabaş (Co-cothrautes cocothrautes), kanarya (Serinus canaria) türleri iyi bilinirler.


ispinozgiller, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 's', 'p', 'i', 'n', 'o', 'z', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
ispinozgiller kelimesinin tersten yazılışı relligzonipsi diziliminde gösterilir.