istek kipi

istek kipi İng. optative

(Derleme.. temenni, dileklik) İstek ve niyet kavramı veren isteme kipi. Türkçede bu kip eylem kök veya gövdesine -e- eki getirilerek kurulur: 1. K.T.göreyim(gör-e-y-im) . 2. K.T.göresin(gör-e-sin) 3. K.T.göre(gör-e) 1. K.Ç.görelim(gör-e-lim) 2. K.Ç.göresiniz(gör-e-sin-iz) 3. K.Ç.göreler(gör-e-ler) vb.


istek kipi İng. desiderative

Fiile istek, niyet kavramları veren tasarlama kipi; yapılan işin istendiğini veya o işe niyet edildiğini gösteren ve -(y)-AyIm, -(y)-AlIm, -(y)-AsIn, -(y)AsInIz, -SIn / -SUn, -SInlAr / -SUnlAr ekleriyle kurulan kip: || Yok artık ben gideyim de sen gelirsin, birlikte döneriz, dedim (M. Ş. Esendal, Ev Ona Yakıştı, s. 52). || Ah! Ne olur bütün güneşler batmadan bir türkü daha söyliyeyim bu yerde (O. V. Kanık, Bütün Şiirleri, s. 26). || — Hayır… Önemi yok… şöyle oturunuz… çay söyliyeyim (K. Tahir, Esir Şehrin İnsanları, s. 155). Sizler dünyayı göresiniz diye, gece demeyip gündüz demeyip çalışacaktı (S. Çokum, Karanlığa Direnen Yıldız, s. 14). Şu Horhor'daki babadan kalma dükkânı da satıp üstüne koyalım, inekçilik yapalım, ne dersin? (H. Taner, Şişhaneye Yağmur Yağıyordu, s. 126) vb.


istek kipi

Azerbaycan Türkçesi: arzu şäkli; Türkmen Türkçesi: iişligiň arzuv forması; Gagauz Türkçesi: isteyişlikçalımı; Özbek Türkçesi: istak mayii; Uygur Türkçesi: (B.Uyg.) xalaä mäyli ~ (D.Uyg.) arzu-tiläkmäyli; Tatar Türkçesi: teläk nakloneniyese ~ teläk fiğıl' ~ teläk törläneşe; Başkurt Türkçesi: teläkhöykäleşe; Kmk: tilek bagış; Krç.-Malk.: tilekçi turuş ~ razıçı turuş; Nogay Türkçesi: tîlek, niyet türkîmî; Kazak Türkçesi: kalaw ray; Kırgız Türkçesi: niyet ıňgay; Alt:: küünzegenkeber; Hakas Türkçesi: hınıstıg nakloneniye; Tuva Türkçesi: çöpşeerel nakloneniyezinge tüüşkek;Şor Türkçesi: glagoldıň magçı formazı ~ ınagçı nakloneniye; Rusça: jelatelnoyenakloneniye


istek kipi için benzer kelimeler


istek kipi, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 's', 't', 'e', 'k', ' ', 'k', 'i', 'p', 'i', şeklindedir.
istek kipi kelimesinin tersten yazılışı ipik ketsi diziliminde gösterilir.