Kangal köpeği

Kangal köpeği

a. hay. b. Anadolu'da Sivas bölgesinde yetiştirilen, burnu ve ağzı siyah, kulakları düşük, kuyruğu sırtına doğru düzgün kıvrım yaparak duran ve çok tutulan bir tür köpek.


Kangal köpeği İng. Anatolian Shepherd Dog

Türkiye’de Sivas ilinin Kangal ilçesinden köken alan, orijini net olarak bilinmeyen fakat Asurlular ve Babiller döneminde yaşadığı ve 17. yüzyılda Anadolu’ya geldiği düşünülen, yıllar boyu sürü güdümünde ve korunmasında kullanılmış, kafa yapısı iri ve önden bakıldığında aslanı andıran, ağız çevresi siyah renkli, tüyleri sert ve genelde fazla uzun olmayan, dip kısımdaki alt tüyleri kısa ve yoğun üst tüylerle desteklenen, rengi kirli beyaz, açık sarı, boz, kahverengi veya kırçıl renkte olabilen, göz etrafı siyah, kuyruğu yüksek, rahat durumda iken düşük ve kıvrık, dikkat kesildiğinde veya tehlike hissettiğinde sırt üzerinde kıvrık ve yüksek tutulan, cesur, hızlı, çevik, zeki ve önsezileri kuvvetli, sahibine aşırı bağlı, öğrenme yetileri çok güçlü ve kolay eğitilebilen, cesaretli, inanılmaz güçlü, gayet hızlı ve çevik, kurtboğan tek ırk olarak dünya literatürlerine geçmiş, doğada serbest iken başka bir köpek ırkıyla çiftleşmeyen, üstün özelliklerinden dolayı ırk vasıflarını korumuş ve saf kalmayı başarmış, en zor iklim ve çalışma koşullarında bile verilen görevi canı pahasına yerine getirecek kadar görevlerine sadık, bakım ve beslenme koşulları diğer köpek ırklarına göre daha basit ve ekonomik, Anadolu’nun en çok aranan çoban köpeği olan, bekçi köpeği olarak da yetiştirilen köpek ırkı, Anadolu Çoban köpeği, Çoban köpeği, Anadolu Karabaşı, Karabaş.


Kangal köpeği için benzer kelimeler


Kangal köpeği, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, K harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'K', 'a', 'n', 'g', 'a', 'l', ' ', 'k', 'ö', 'p', 'e', 'ğ', 'i', şeklindedir.
Kangal köpeği kelimesinin tersten yazılışı iğepök lagnaK diziliminde gösterilir.