kip
a. db. 1. Fiillerde belirli bir zamanla birlikte konuşanın, dinleyenin ve hakkında konuşulanın, teklik veya çokluk olarak belirtilmiş biçimi, sıyga. 2. fel. Değişebilen, geçici nitelik, san karşıtı: Bir maddenin biçimi bir kiptir, ağırlığı ise sanlarından biridir. 3. sf. hlk. Uygun, tıpatıp gelen. 4. sf. hlk. Sağlam, dayanıklı. 5. esk. Örnek, kalıp.
kip
Uygun, tıpatıp gelen.
kip
Sağlam, dayanıklı.
kip
Şık, zarif, biçimli.
kip
Tutumlu, kullanışlı.
kip
İçi dolu bir çeşit yumuşak sazdan örülmüş hasır.
kip
Bitişik, yan: Şöyle kipime gel.
kip
1. Dar, sıkı: Ayakkabı kip geldi. 2. Uygun, ölçülü, tıpatıp gelen. 3. Sağlam, dayanıklı. 4. Biçimli, güzel, yakışıklı: Kip delikanlı.
kip
Sıkı, bitişik
kip
< ET kip: sıkı; bitişik; dar; boşluksuz, kalıp gibi oturan. || kip dutmak: bitişik ve sımsıkı tutmak || kipleşdirmek: sıkıştırmak
kip
Sıkı, dar, sağlam
kip İng. mode
kip Osm. sıyga
Bir fiile, bildirdiği zaman ve kişi kavramları dışında olarak konuşan tarafından başka düşünce veya duygular katıldığını anlatan türlü çekim şekilleri. bk. Salt kip, Gelişimli kipler, Ulaç,
kip İng. paradigme
(Derleme.. şekil, çekim örneği) Eylemlerde belirli bir zamanla birlikte konuşanın, dinleyenin ve hakkında konuşulanın tekil ya da çoğul olarak belirtilmiş biçimi: Bildirme kipleri, isteme kipleri vb.
kip İng. mode
Birbirine karışmadan incelenebilen titreşim ya da devinim biçimlerinden her biri.
kip İng. mode, mood
(Lat. modus = ölçü, kural) : (Klasik mantıkta) Tasımın çıkarım kuralları. // Her tasım belli bir kipe göre kurulmuştur ve tasımın kipi ile -> figürü arasında bir ilgi vardır. 4 tasım figüründe toplam olarak 19 tasım kipi vardır: barbara, celarent vb.
kip İng. mode
Tel, yay, kovuk ya da dalgalı akım cevrimi gibi titreşebilen yapıların değişiksıktıkta titreşim biçimleri.
kip İng. mood, mode
Kök ve gövde durumundaki fiilin bildirdiği oluş ve kılışın; konuşan, dinleyen ya da kendisinden söz edilen şahıslar açısından ne biçimde, ne tarzda yansıtıldığını gösteren bir gramer kalıbı, bir anlatım biçimi. başladım, başlıyorsun, tatlandırmış, yuvarlanacaklar vb. Türkçede kipler bildirme kipleri ve tasarlama kipleri olarak ikiye ayrılır. Bunlara bk.
kip
Azerbaycan Türkçesi: fe'l forması ~ şäkil; Türkmen Türkçesi: iişlik forması; Gagauz Türkçesi: çalım; Özbek Türkçesi: mayl; Uygur Türkçesi: mäyl; Tatar Türkçesi: nakloneniye ~ fiğıl' törkemçäse; Başkurt Türkçesi: höykäleş;Kmk: bagış; Krç.-Malk.: turuş; Nogay Türkçesi: türkîm; Kazak Türkçesi: ray; Kırgız Türkçesi: ıngay;Alt:: keber; Hakas Türkçesi: nakloneniye; Tuva Türkçesi: nakloneniye; Şor Türkçesi: nakloneniye; Rusça: nakloneniye
kip
Muhkem, iyice
Kip Köken: T.
Cinsiyet: Erkek 1. Uygun, uyumlu, idareli. 2. Sağlam, dayanıklı. 3. Şık, zarif, biçimli. 4. Kullanışlı.
kip için benzer kelimeler
kip, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca,
k harfi ile başlar, p harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
'k', 'i', 'p', şeklindedir.
kip kelimesinin tersten yazılışı pik diziliminde gösterilir.