klasik

klasik, -ği Fr. classique

a. (l ince okunur) 1. Eski Yunan, Roma ve XVII. yüzyıl Fransız sanatıyla ilgili sanatçı veya eser: Yunan klasikleri. Fransız klasikleri. 2. Üzerinden çok zaman geçtiği hâlde değerini yitirmeyen, türünde örnek olarak görülen eser: “Klasikler bir kültür, bir gusto, bir seviye ölçütüdür.” -H. Taner. 3. sf. Alışılmış. 4. sf. Eski Yunan ve Roma çağı dili ve sanatı ile ilgili olan: “Klasik eserlerin oynandığı bir millî tiyatroları yok.” -H. Taner. 5. sf. XVII. yüzyıl Fransız dili, sanatı ve yazarları ile ilgili olan: Racine bir Fransız klasik yazarıdır. 6. sf. Sanatta kuralcı. 7. sf. Kökleşik: “Klasik şiirin yıkıldığından beri şiiri, bin kişi bin türlü tarif ediyor.” -Y. K. Karaosmanoğlu.


klasik Fr. classique

Bir dilin, metinlerden çıkarılıp bir öğretim konusu yapılan şekli ( KLASİK ÖNCESİ, Pré-classique; KLASİK SONRASI, Post-classique ).


klasik İng. classic, classical

(Resim, Heykel, Mimarlık) 1. Ülküsel bir güzellik düşüncesinden kalkan, ölçü ve düzene dayanan üslûp. Arkaik ve barok üslûplar arasındaki aşama. 2. Her zaman için beğenilen, örnek olacak yetkinlikte yapıt. a. bk. barok.


klasik Fr. Classique

1. Eski Yunan ve Lâtin sanat ve edebiyatına değgin olan. 2. Eski Yunan ve Lâtin veya XVII. yüzyıl sanatı örneğinde olan.


klasik için benzer kelimeler


klasik, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'l', 'a', 's', 'i', 'k', şeklindedir.
klasik kelimesinin tersten yazılışı kisalk diziliminde gösterilir.