kordalılar

kordalılar

ç. a. hay. b. Sölomları iyi gelişmiş çok hücreli hayvanlar topluluğu.


kordalılar İng. chordates

Çok hücrelilerin (Metazoa), ikincil ağızlılar (Deuterostomia) filumundan, iki yanlı bakışımlı, sölomları iyi gelişmiş, hayatları boyunca ya da hayatlarının bir evresi boyunca bir sırt ipliği (korda), bir sırt sinir borusu ve solungaç yarıkları bulunan, gömlekliler (Tunicata), kafatassızlar (Acrania) ve omurgalılar (Vertebrata) dallarını içine alan, bazı sınıflandırmalara göre ise ilkel kordalılar (Prochordata) ve omurgalılar (Vertebrata) gruplarına ayrılan bir alt filum.


kordalılar Fr. chordée

(zooloji)


kordalılar İng. chordates

(Chordata), (Lat. chorda = iplik) Çokgözeli hayvanların ikincil-ağızlılar (Deuterostomia) filumuna giren bir filumu. İki-yanlı bakışımlıdırlar. Sölomları iyi gelişmiştir. Hayatları boyunca ya da hayatlarının bir evresi boyunca bir korda (sırt ipliği), bir sırt sinir borusu ve solungaç yarıkları bulunur. Gömlekliler (Tunicata), kafatassızlar (Acrania), ve omurgalılar (Vertebrata) dallarını içine alır. Bazı sınıflandırmalara göre ise ilkel-kordalılar (Prochordata) ve omurgalılar (Vertebrata) gruplarına ayrılır.


kordalılar için benzer kelimeler


kordalılar, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'o', 'r', 'd', 'a', 'l', 'ı', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
kordalılar kelimesinin tersten yazılışı ralıladrok diziliminde gösterilir.