koşma

koşma

a. 1. Koşmak işi: “Hamal benim dalgınlığımdan istifade ederek birdenbire bir kedi gibi fırladı ve koşmaya başladı.” -K. Bilbaşar. 2. den. Bir halatı, ağacı pekiştirmek için yanına konulan halat veya ağaç. 3. ed. Sazla okunmak için hece ölçüsü ile yazılmış, ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi aralarında uyaklı, konuları sevgi ve doğa olayları olan bir halk şiiri.


koşma

1. Yapılarda duvar ve tavanların altına konulan direklerin araları, gözler. 2. Yapılarda döşemenin altına konulan ağaç, ardıç merteği. 3. Avcıların tüfeklerini dayamak için yaptıkları çatal ağaç.


koşma

İki katlı kilim.


koşma

1. Üstü susamlı uzun simit. 2. Yağlı hamurdan yapılan ve düğün daveti için gönderilen bir çeşit çörek. 3. Hamura haşhaş katarak yapılan bir çeşit çörek


koşma

Kesilmiş ağaç ve tomrukların ucunu çenterek zincir takıp çekme.


koşma

1. Yapmın çatısına konulan ana direk. 2. Çatıyı tutan uzun ağaçlar.


koşma

Peksimetin ilk kez pişmiş durumu.


koşma

Âşık gösterisinin başında bulunan 6-5 ölçülü, çok anlamlı türkü.


koşma İng. running

Dansçının dans adımlarıyla koşması.

Halk edebiyatı terimi) Özel bir ezgi ile okunan ve dizeleri, çoğu on bir heceli olan bir dörtleme türü.


koşma

Saz ozanlarının, on birli (6+5 ya da 4+4+3)hece ölçüsüyle sevgi ve doğa üzerine, sazla birlikte söyledikleri içsel koşuk. (Halk koşukları içinde en çok kullanılanıdır. En az üç en çok sekiz dörtlük olur.) Klasik bir koşmanın ilk dörtlüğünde birinci ile üçüncü dizeler ya bağımsızdır ya da uyaklıdır. İkinci ile dördüncü dizeler ise her zaman uyaklıdır. Öteki dörtlüklerin üçer dizesi kendi aralarında uyaklıdır, dördüncü dizeler ise uyakça ilk dörtlüğün ikinci ve dördüncü dizelerine bağlıdır. (Birinci dörtlüğü, çapraz uyaklı koşmalar da vardır.) abcb-çççb-dddb .... abab-cccb-çççb / Kimi zaman, ilk dörtlükte uyak düzeninin değiştiği olur: aaab. Bu durumda, birinci dörtlük, sonraki dörtlükler gibidir, koşma'ya düz koşma da denir. Koşmalar biçimleri bakımından halk yazınında temel örnektir.


Koşma İng. Couplage Coupler

koşma için benzer kelimeler


koşma, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'o', 'ş', 'm', 'a', şeklindedir.
koşma kelimesinin tersten yazılışı amşok diziliminde gösterilir.