koşmak

koşmak, -ar

(I) (nsz) 1. Adım atışlarını artırarak ileri doğru hızla gitmek: “Ben kaçıyorum, abim de arkamdan koşuyor.” -A. Ağaoğlu. 2. Bir yere ivedilikle gitmek: “Pencerede dolaşan gölgelerden bir şeyler sezmeye çalışarak koşuyorum.” -Y. Z. Ortaç. 3. Bir işle çok ilgilenmek, koşuşturmak: “Yok, yok, dedi, akşamdan beri ben koştum, biraz da onlar yorulsunlar.” -M. Ş. Esendal. 4. Koşuya çıkmak: Doru at bugün koşmayacak. 5. mec. Kovalamak, üstüne düşmek, izlemek: İki yıldır bu işin peşinden koşuyorum.


koşmak, -ar

(II) (-e) 1. Birlikte iş görmesi için bir şeyi başka birinin yanına katmak, arkadaş olarak vermek. 2. Hayvanı çekeceği arabaya, sabana vb.ne bağlamak: Atları arabaya koşmak. 3. (nsz) Şart ileri sürmek: “Sarfiyat hususunda bir şart koşmuyorlar.” -R. H. Karay. 4. Birini, bir işte görevlendirmek: İşe koşmak.


koşmak

Dökmek: Suyu koştun mu?


koşmak

Sürmek (toprak için) : İlkbaharda herkes tarlasını koşar.


koşmak

Katmak, karıştırmak : İkisini birbirine koşta götür.


koşmak

Yollamak, göndermek.


koşmak

1. Hayvanı çekeceği şeye bağlamak. 2. Birlikte iş görmesi için bir şeyi başka birinin yanına katmak: Öküzleri koşarlardı


koşmak

Yakıştırmak, uydurmak, ad veya lakap vermek


koşmak

Aracı olarak tayin etmek


koşmak

Tarla sürme


koşmak

Seğirtmek, koşmak// koşa koşa: koşarak


koşmak

Bir koşuğa ezgi bağlamak.


koşmak (I)

1. Arkadaş olarak vermek, terfik etmek, eklemek, zammetmek. 2. Nazmetmek


koşmak (II)

bk. koçmak


Koşmak Osm. Tezviç edilmiş devreler

koşmak için benzer kelimeler


koşmak, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'o', 'ş', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
koşmak kelimesinin tersten yazılışı kamşok diziliminde gösterilir.