lastik

lastik, -ği Fr. élastique

a. (l ince okunur) 1. Ayakkabı üzerine giyilen kauçuktan pabuç: “Lastikleri ayağında, bastonu koluna asılı, erkenciydi yine.” -N. Cumalı. 2. Kauçuktan yapılmış ayakkabı. 3. Kauçuktan yazı silgisi. 4. Taşıtların jantlarına yerleştirilen, elastiki tekerlek bandajı: “Şoförle bahçıvan arabanın ön sol lastiğini pompalıyorlar.” -H. Taner. 5. Esnek, ince kauçuk veya kauçuklu şerit. 6. Bir tür esnek örgü. 7. Korse. 8. Uzun konçlu çorabın düşmesini önlemek için üst kısmına gelecek biçimde bacağa geçirilen esnek şerit. 9. sf. Kauçuktan yapılmış: “Rıza, lastik yakalığı fırlamış, gözleri dönmüş, kan ter içinde içeriye düşer.” -R. N. Güntekin.


lastik

Çocukların kuş vurmak için kullandıkları sapan.


lastik İng. rubber

Doğal ya da yapay kauçuklara halk dilinde verilen ad.


lastik Fr. pneu

Hava ile şişirilen ve tekerleğin kasnağını saran, boru biçiminde kauçuktan yapılmış nesne. Barsak biçiminde daha ince iç kısım ve bunu saran kalın dişli dış kısımdan oluşur.


lastik

[lastikçarık] Eritilen eski kamyon lastiklerinden yapılan ucuz köylü ayakkabısı. (Kovalca *Bozüyük -Bilecik) [lastikçarık] : (Karaağaç *Bozüyük -Bilecik)


lastik için benzer kelimeler


lastik, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, l harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'l', 'a', 's', 't', 'i', 'k', şeklindedir.
lastik kelimesinin tersten yazılışı kitsal diziliminde gösterilir.