leylekgiller

leylekgiller

ç. a. hay. b. Leyleksilerden bir familya (Ciconiidae).


leylekgiller İng. storks

Kuşlar (Aves) sınıfının, leyleksiler (Ciconiiformes) takımından, boyları, bacakları ve kanatları çok uzun olan, sulak yerlerde yaşayan türleri içine alan bir familya. Ak leylek (Ciconia ciconia), karaleylek (C.nigra), evcil leylek (Abdimia abdimi), marabu (Leptoptilus crumeniferus) en iyi bilinen türleridir.


leylekgiller Fr. cicognes, ciconiides

(zooloji)


leylekgiller İng. storks

(Ciconiidae), (Lat. ciconia=leylek): Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının leyleksiler (Ciconiiformes) takımının leylekler (Ciconiae) alt-takımına giren bir familyası. Ayakları, boyunları ve gagaları çok uzun olur. Çoğunluk sesleri yoktur. Göçücüdürler. Ak leylek (Ciconia ciconia), kara leylek (C. nigra), Amerika doymazı (Tantalus loculator), açık-gagalı leylek (Anastomus lamelligeres), eğer-gagalı leylek (Ephippiorhynchus senegalensis), İç Afrika evcil leyleği (Abdimia abdimi), marabu (Leptoptilus crumeniferus) iyi bilinen türleridir.


leylekgiller, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, l harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'l', 'e', 'y', 'l', 'e', 'k', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
leylekgiller kelimesinin tersten yazılışı relligkelyel diziliminde gösterilir.