maltoz

maltoz Fr. maltose

a. kim. Nişastası tam olmayan, hidroloji sırasında ortaya çıkan madde (C12H12O11).


maltoz İng. maltose, malt sugar

Nişastanın ptiyalin ve amilâz enzimleri ile hidrolizi sonucu meydana gelen, iki glikozdan oluşmuş bir disakkarit şeker. Malt şekeri.


maltoz Fr. maltose

(kimya)


maltoz İng. (İng. maltose

İki D-glikoz molekülünün birbirine alfa-1,4 glikozidik bağı ile bağlanması sonucu oluşan, formülü C12H22O11 olan, çimlenmiş arpa ve tahıl nişastasında bulunan, nişastanın pityalin ve amilaz enzimleri ile hidrolizi sonucu meydana gelen bir disakkarit, malt şekeri.


maltoz İng. malt sugar

(angle-sakson: mealt = malt) Nişastanın ptiyaiin ve amilaz enzimleriyle hidroliz edilmesinden meydana gelen bir şeker; malt şekeri; CI2 H12 O11.


maltoz, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, z harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 'l', 't', 'o', 'z', şeklindedir.
maltoz kelimesinin tersten yazılışı zotlam diziliminde gösterilir.