mani

mani Fr. manie

a. ruh b. Kişinin sevinç, güven ve her türlü etkinliğinin normal olmayan bir biçimde arttığı ruh hastalığı.


mani

Şaşma ünlemi.


mani

Köpek yavrusu.


mani

1. bk. manık-3. 2. Ördek yavrusu.


mani

Küçük fındık.


mani

Üvendirenin ucundaki üç köşeli demir parçası.


mani

Her zaman, sürekli olarak.


mani

Mâni (bk. mane)


mani

Genellikle birinci, ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklı olan halk koşuğu.


mani

Ortak halk yazınında bir deyiş türü. Sazve tekke ozanları da bu türe ilgi göstermişler, maniler söylemişlerdir. Genellikle, dört dizeden oluşur; 5,6,7,8,10,14 dizeli olanları da bulunur. Daha çok, hecenin yedili ölçüsüyle söylenir. Uyak dizeli olanları da bulunur. Uyak düzeni a a b a biçimmindedir; ab c b biçiminde olanları da vardır. Konuları hafif alay, sevi, ayrılık vb. duygularıdır. Manilerde anlatılmak istenen düşünce ya da duygu genel olarak son iki dizede toplanır: / İstanbul çarşısına / Gün doğar karşısına / Adam gönül verir mi / Kapı bir komşusuna.


mâni Ar. m¥ni¤

(I) a. (ma:ni:) Bir şeyin yapılmasını önleyen şey, engel: “Kaç zamandır beynimi, kanımı ateşlendiren bu idealimin lezzetini tatmak için her mâniyi çiğneyeceğim.” -H. R. Gürpınar.


mâni Ar. m¥¤n³

(II) a. (ma:ni) ed. Genellikle birinci, ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklı olan, daha çok hecenin yedili ölçüsüyle söylenen halk şiiri: “Her köyde mâni, türkü söyleyen biri var.” -M. C. Anday.


mâni

Mali


mâni`

engel.


mâni

(Halk edebiyatı terimi) Ezgi ile okunmak üzere, çoğu yedi heceli ve dört dizeli veya 7 + 7 heceli ve iki dizeli olarak meydana getirilen bir dörtleme türüdür.


mani için benzer kelimeler


mani, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 'n', 'i', şeklindedir.
mani kelimesinin tersten yazılışı inam diziliminde gösterilir.