mantar

mantar Rum.

a. 1. bit. b. Mantarlardan, içinde zehirlileri de bulunan, silindir bir gövde ve üst tarafı şapka biçiminde olan ilkel bitkilerin genel adı (Fungi): “Sen domalan bilir misin? Patates gibi bir şeydir, mantar gibi lezzetlidir.” -N. Meriç. 2. Esnek ve sudan hafif olduğundan şişe tapası, cankurtaran simidi, cankurtaran yeleği, ayakkabı tabanı ve daha birçok şeyin yapımında kullanılan, su geçirmeyen, meşe ağacı tabakası: “İpek çorap ve altı mantar iskarpin giymeyen kadınlar âdeta sınıf dışı ve eski biçim insanlardır.” -H. E. Adıvar. 3. Bu tabakadan yapılan şişe tapası. 4. Kaldırıma araçların park edilmesini engellemek amacıyla zemine gömülmüş mantar biçiminde beton yükselti. 5. Çocukların özel tabanca ile patlattıkları barutlu madde. 6. Balık ağlarını su yüzünde tutmaya veya olta sarmaya yarayan mantar parçası. 7. Hayvanların burun ucu. 8. argo Uydurma söz, yalan. 9. tıp Mantar hastalığı.


mantar

Hayvanların burunlarının ucundaki tüysüz yer.


mantar

Dericilikte tanen kırmakta kullanılan bir araç.


mantar

Çürük.


mantar İng. fungus

Mantarlar topluluğuna bağlı bitkilerin genel adı.


mantar İng. cork, suberin

Bitkilerde koruyucu doku olarak görev yapan ve ana maddesi süberin olan ölü hücrelerden oluşan tabaka. Süberin.


mantar İng. fungus

Mikroskobik ya da makroskobik olan parazit, saprofit ya da simbiyoz olarak yaşayan, klorofilsiz, diğer canlılar için zehirli ya da zehirsiz olan canlı yapı.


mantar İng. cork

Mantar meşesinin kabuğundan sağlanan, şişe tapası ve yalıtkan olarak kullanılan , az gözenekli açık kahverenkli özdek.


mantar İng. fungus

Mikroskopik veya makroskopik olan parazit, saprfit veya simbiyoz olarak yaşayan, klorofilsiz, zehirli veya zehirsiz olan canlı yapı.


mantar İng. fungi

Fotosentez yapamayan, tek hücreli veya ipliksi yapılar oluşturabilen, saprofit ve bazen de patojen de olabilen ökaryotik mikroorganizmalar, fungus.


mantar

Deri yumuşatma maddesi. (*Yalvaç -Isparta)


Mantar

Konya ili, Altınekin ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


mantar için benzer kelimeler


mantar, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 'n', 't', 'a', 'r', şeklindedir.
mantar kelimesinin tersten yazılışı ratnam diziliminde gösterilir.