mast hücresi

mast hücresi İng. mast cell, mastocyte, labrocyte

(Yun. masten: beslemek; kytos: hücre; labros: aç gözlü) Bağ dokusunun esas hücrelerinden, metakromasi özelliği gösteren, 20-30 (mikron) kadar çapta, plazma zarında E antikorları bulunan, büyük çekirdekli, sitoplazması bol granüllü, granüllerinde heparin, histamin içeren, alerjik durumlarda faal olan bir hücre. Mastosit, labrosit.


mast hücresi İng. mast cell

Bağ dokusunun esas hücrelerinden metakromasi özelliği gösteren, 20-30 µm çapta, büyük çekirdekli, stoplazması bol granüllü, granüllerinde heparin ve histamin içeren, alerjik durumlarda faal olan bir hücre.


mast hücresi İng. mast cell

Bazofillere benzeyen, IgE için Fc almacı taşıyan, IgE ve antijenle bağlandığında granülleri hücre dışına boşalarak histamin ve lökotrienler gibi birçok mediatörün salınımına neden olan, çok fazla granül içeren, kan damarları çevresinde bulunan doku hücresi. Histamin ve heparin gibi maddeler içeren, büyük granülleri vardır ve bazik boyalarla metakromazi verirler.


mast hücresi için benzer kelimeler


mast hücresi, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 's', 't', ' ', 'h', 'ü', 'c', 'r', 'e', 's', 'i', şeklindedir.
mast hücresi kelimesinin tersten yazılışı isercüh tsam diziliminde gösterilir.