mayalanma

mayalanma

a. 1. Sıvı veya hamur durumda bulunan organik maddelerin kendiliğinden kabarıp köpürerek gaz çıkarması olayı. 2. kim. Organik maddelerin bazı mikroorganizmalarca salgılanan enzimler etkisiyle uğradığı değişiklik, tahammür, fermantasyon.


mayalanma Fr. Fermentation
mayalanma İng. fermentation

Bakteri ve mayalarda görülen anaerobik şartlar altında şeker moleküllerinin parçalanarak enerji açığa çıkması reaksiyonu. Fermentasyon.


mayalanma İng. fermentation

Enzim veya mikroorganizmalar yardımı ile bir organik bileşiği, havasız ortamda, daha basit bileşiklere dönüştürme işlemi. Glukoz, havasız ortamda uygun mikrooorganizmalarla fermente edilerek etanol ve karbondioksite dönüştürülür. Ekmek mayalanırken, undaki nişastanın bir kısmı, mikroorganizmalar yardımı ile karbondioksite kadar parçalanır. Fermentasyon.


mayalanma Osm. tahammür

(botanik, kimya, tarım, zooloji)


mayalanma İng. fermentation

Organik maddelerin bazı mikroorganizmalarca salgılanan enzimler etkisiyle uğradığı değişiklik, fermantasyon.


mayalanma İng. fermentation

Glikoz gibi bazı şekerlerin mayayla karıştırılarak anaerobik ortamda yıkımıyla laktat, etil alkol veya bazı diğer besin ürünlerine dönüşümü, fermantasyon.


mayalanma İng. fermentation

(karşılık: fermentasyon), (Lat. fermentum = enzim): Enzim etkisi ile bir organik maddenin, genel olarak bir karbohidratın parçalanması.


mayalanma, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 'y', 'a', 'l', 'a', 'n', 'm', 'a', şeklindedir.
mayalanma kelimesinin tersten yazılışı amnalayam diziliminde gösterilir.