mercanlar
ç. a. hay. b. Örnek hayvanı mercan olan, sölenterlerden bir sınıf.
mercanlar İng. corals
(Yun. anthos: çiçek; zoon: hayvan) Çok hücrelilerden (Metazoa), sölenterler (Coelenterata) alt bölümünün, knidliler (Cnidaria) filumundan, sadece polip dölleri olan, vücutları hem iki yanlı, hem ışınsal bakışımlı, dokunaçları birkaç sıra üzerine dizili, çoğu iskeletli, eşey hücreleri iç deriden (endoderm) meydana gelen, denizlerde tek ya da koloniler hâlinde, kendilerini daima bir yere bağlayarak yaşayan, mercan (Corallium rubrum), denizgülü (Actinia), denizşakayığı (Anemonia) cins ve türleri iyi bilinen bir sınıf.
mercanlar İng. corals
Sıcak denizlerde yığınlar durumunda yaşayan ve "resif" denilen kireçli kayaları oluşturan hayvancıklar.
mercanlar Osm. dîdân-i dâhiliye
(zooloji)
mercanlar Lat. Anthozoa
Sölenterler (Coelenterata) alt bölümünün, knidliler (Cnidaria) şubesinden, sadece polip dölleri olan, vücutları hem iki yanlı, hem ışınsal bakışımlı, dokunaçları birkaç sıra üzerine dizili, çoğu iskeletli, eşey hücreleri iç deriden (endoderm) meydana gelen, denizlerde tek veya koloniler biçiminde, kendilerini daima bir yere bağlayarak yaşayan bir sınıf.
mercanlar İng. corals
(Anthozoa), (Yun. anthos = çiçek, Yun, zoon = hayvan): Çokgözeli hayvanlardan sölentereler (Coelenterata) alt-bölümünün knidliler (Cnidaria) filumuna giren bir sınıfı. Sadece polip dölleri vardır. Vücutları hem iki-yanlı, hem ışınsal bakışımlıdır. Dokunaçlar bir kaç sıra üzerine dizilidir. Çoğu iskeletlidir. Eşeylik gözeleri iç-deriden meydana gelir. Denizlerde tek ya da koloni halinde, daima kendilerini bir yere bağlayarak yaşarlar. Mercan (Corallium rubrum), deniz gülü (Actinia), deniz şakayıkı (Anemonla) iyi bilinirler.
mercanlar için benzer kelimeler
mercanlar, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca,
m harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise,
'm', 'e', 'r', 'c', 'a', 'n', 'l', 'a', 'r', şeklindedir.
mercanlar kelimesinin tersten yazılışı ralnacrem diziliminde gösterilir.