ok

ok

a. 1. Yayla atılan, ucunda sivri bir demir bulunan ince ve kısa tahta çubuk. 2. Yön göstermek amacıyla belli yerlere konulabilen, oka benzer işaret. 3. At arabası, kağnı vb. araçlarda koşum hayvanlarının bağlandığı ağaç: “Dörtnala koşan bir yük arabasının oku böğrüme çarptı.” -Ö. Seyfettin. 4. mat. Bir dairede bir kirişin ortasında bu kirişi gören yayın ortasına indirilen doğru parçası.


ok

1. Oklava. 2. Cirit, değnek. 3. Üzüm çardağına konulan uzun sırık. 4. Tavanın orta direği. 5. Kârgir yapılarda iki duvarın arasına çapraz konulan kalın direkler. 6. Araba, kağnı yapmakta kullanılan, uzun, düz çam. 7. Kağnıda mazı üzerine boydan boya uzatılan yan ağaçları.


ok

Kemençe yayı.


ok

Kalem gibi olan bitki gövdesi.


ok

1. Bir tarım aracı, tırmık. 2. Sürgü ya da tırmığı boyunduruğa bağlayan ağaç, zincir ya da demir parçası.


ok

Tava.


ok

1. Dil gibi ensiz ve uzun tarla parçası. 2. Tarlaları ayıran çizgi.


ok

Miras kalan mallar pay edilirken yapılan ad çekme.


ok

Tarla sulamak için açılan ark.


ok

Baklava hamuru açmakta kullanılan çırasız tahtadan yapılmış bir çeşit oklava.


ok İng. arrow
ok İng. arrow

Yayla fırlatılan, ucunda sivri bir taş, demir, kemik parça bulunan avlanma ya da savaş aracı. bk. ok kurbanı.


ok İng. arrow

1. Özellikle fonksiyonları simgelemek için kullanılan fakat her zaman fonksiyon olması gerekmeyen —> simgesi. 2. Bir kategorinin temel olgularından birisi.


ok Fr. flèche, âge

(pullukta) (tarım)


ok, dil Fr. flèche

(coğrafya)


ok

1. Tarla tırmığı. (Seydiköy -Kütahya) 2. Pulluğun hayvan koşulan ön kısmı. (Yenikent *Aksaray -Niğde) 3. Samanın hayvan koşulan ön kısmı. (Meyvebükü *Güdül -Ankara Yenikent *Aksaray -Niğde; Gürmedere *Fethiye Muğla.) 4. At arabalarında hayvanların bağlandığı uzun ağaç. (Yukarıkaşıkara *Yalvaç -Isparta) 5. İki kalastan oluşan kağnı iskeleti. (Boğaköy -Amasya) 6. Halı tezgahlarında üst ve alt kısımlarındaki yuvarlak ağaç halkalar. (Ağıl *Eğridir, Tokmacık *Yalvaç -Isparta; Yeşilova *Aksaray -Niğde) 7. Çıkrıkta çarkın ortasından geçen düz deynek. (Gedikli *Şarkikaraağaç -Isparta; Saçıkara *İslahiye -Gaziantep; *Ermenek -Konya) 8. Çatı iskeletini oluşturan kalın, düz kalaslar. (*Senirkent -Isparta)


Ok

bk. Çap.


Ok Osm. Sehim

(astronomi, matematik)


Ok Osm. Sehim

ok, 2 karakter ile yazılır. Ayrıca, o harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'o', 'k', şeklindedir.
ok kelimesinin tersten yazılışı ko diziliminde gösterilir.