parti

parti Fr. parti

(I) a. 1. Ortak düşünce ve görüşteki kişilerin oluşturdukları siyasal topluluk, fırka: “Parti tarafından önerilen genel konular ile ozanın duyduğu şey arasında çelişki olamaz.” -N. F. Kısakürek. 2. İnsan topluluğu.


parti Fr. partie

(II) a. 1. Bir bütünün parçası, kısım: “Yedi sekiz balyalık bir partiden bir buçuk, iki kilo tütün yürütüyordu.” -N. Cumalı. 2. Bazı oyunlarda bir kez: “Öğle sonları birkaç parti tavla oynamaktan hiç vazgeçmiyorduk.” -Y. K. Karaosmanoğlu. 3. Bir kişi, bir kuruluş veya bir topluluğun, çoğu belli bir şeyi kutlamak amacıyla düzenledikleri eğlence: “Gülümhan'ın partisinde tanışır gibi olmuştuk.” -A. İlhan. 4. Bir araya gelinerek tavla, konken, okey vb. oynanan oyunlardan her biri. 5. Bir yere bölümler hâlinde gönderilmekte olan bir malın veya bir bütünün parçası. 6. Herhangi bir ürünün tek seferde bir yerden başka bir yere gönderilen bölümü: İkinci parti mal bugün geliyor. 7. ekon. Tutam (II). 8. mec. Çok ucuza elde edilen şey, kelepir. 9. mec. Vurgun, kazanç: “Kazanmakta olduğu partinin güme gitmesinden korkan terlikçi İhsan...” -H. Taner. 10. müz. Armoniyi oluşturan ezgilerden her biri.


parti İng. lot

Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü, sınıfı, tipi, çeşidi ve boyu aynı olan ürün örnekleri veya ambalajları topluluğu.


parti için benzer kelimeler


parti, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, p harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'p', 'a', 'r', 't', 'i', şeklindedir.
parti kelimesinin tersten yazılışı itrap diziliminde gösterilir.