profaz

profaz İng. prophase

(Yun. pro: önce; phasis: görünüş) Kromozomların belirli hâle geçtiği, kıvrılıp kısalmaya başladığı ve homolog kromozomların yan yana geldiği, sentriol çiftlerinin kutuplara doğru hareket ettiği ve iğ ipliklerinin oluşmaya başladığı, çekirdek zarının parçalandığı mitoz ya da mayoz bölünmesinin ilk ve hazırlık evresi.


profaz

bk. ilkevre.


profaz İng. prophasis

anat. Mitoz bölünmenin, mayoz bölünmenin birinci ve ikinci olgunluk bölünmelerinin ilk evresinde de gözlenen, hücrenin komşu hücrelerle ilişkisini bozarak yuvarlak bir durum aldığı, mitoz mekiği ve kromozomların biçimlendiği evre.


profaz İng. prophase

(Yun. pro = önce,Yun. phasis = görünüş), Mitoz ya da mayoz bölünmelerinin ilk evresi ya da hazırlık evresi: Kromozomların belirli hale geçmeleri, kıvrılıp kısalmaları, ortadan ikiye bölünmeleri, homolog kromozom şeritlerinin yanyana gelmeleri, sentrozomun bölünüp kutuplara çekilmesi, iğ ipliklerinin oluşması, çekirdek zarının parçalanması.


profaz, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, p harfi ile başlar, z harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'p', 'r', 'o', 'f', 'a', 'z', şeklindedir.
profaz kelimesinin tersten yazılışı zaforp diziliminde gösterilir.