şart kipi

şart kipi

a. db. Bir oluş ve kılışın şart biçiminde düşünüldüğünü anlatan, dilek görevi de yapan tasarlama kipi.


şart kipi

bk. Gelişimli kipler.


şart kipi İng. conditional

Bir oluş ve kılışın şart biçiminde düşünüldüğünü anlatan, dolayısıyla, hiç bir yargı bildirmeyen, aynı zamanda dilek görevi de yapan tasarlama kipi: Sırtını evin köşesindeki çınar ağacına yasladı: Şuraya oturuversem... bu sabah rüzgarı hep böyle esse... güneş yerini hiç değiştirmese... şu tavuk boyuna gıdaklasa... (T. Buğra, Yalnızlar, s.174). Beride, gökyüzü her ne kadar mavileşse, kayalar sarı sarı ışıldasa da, yayla zamanı geçmişti artık (T. Buğra, Yarın Diye Bir Şey Yoktur, s. 166) vb. Dilimizde şarta bağlı oluş ve kılışlar genellikle geniş zaman eki üzerine getirilen -sA eki ile karşılanmaktadır: Yağmur yağarsa, hava biraz serinler. Tavsiyelerinize uyarsam, planladığım hedefe ulaşabilir miyim? vb.


şart kipi

Azerbaycan Türkçesi: şärt şäkli; Türkmen Türkçesi: iişligiň şert forması; Gagauz Türkçesi: sankilik çalımı;Özbek Türkçesi: şart mayii; Uygur Türkçesi: şärt mäyii; Tatar Türkçesi: şart nakloneniyese ~ şart fiğıl' ~ şarttörläneşe; Başkurt Türkçesi: şart höykäleş; Kmk: şart bagış; Krç.-Malk.: şart turuş;Nogay Türkçesi: şart türkîmî; Kazak Türkçesi: şarttı ray; Kırgız Türkçesi: şarttuu ıňgay; Alt:: mold'u keber;Hakas Türkçesi: molcastıg nakloneniye; Tuva Türkçesi: taar nakloneniye; Şor Türkçesi: *pölüglügnakloneniye;Rusça: uslovnoye nakloneniye


şart kipi için benzer kelimeler


şart kipi, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, ş harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ş', 'a', 'r', 't', ' ', 'k', 'i', 'p', 'i', şeklindedir.
şart kipi kelimesinin tersten yazılışı ipik traş diziliminde gösterilir.