sepet

sepet Far. seped

a. 1. Saz, kamış veya ince dallardan örülerek yapılan, genellikle sapı olan, yiyecek ve eşya taşımak için kullanılan kap. 2. sf. Bu kabın aldığı ölçüde: Bir sepet elma. 3. sf. Bu kap biçiminde örülerek yapılmış: Sepet sandık. Sepet araba. 4. den. Sazdan örülmüş balık kapanı. 5. Motosikletin yan tarafında bulunan, tek yolcu taşımak üzere hazırlanmış ayrı bölüm. 6. sp. Basketbolda sayı kazanmak için, içine top atılmaya çalışılan demir çembere geçirilmiş altı açık ağ.


sepet

Değirmende, buğdayın döküldüğü kesik koni biçiminde yer.


sepet

Karın (sığırlarda) : İneğin sepedi şişmiş.

< Far. seped) sepet


sepet

Ağaçtan dokunan, sırtta taşınan yük kabı// senet sepet: tapu, delil, şahit


sepet İng. basket

Sepettopunda sayı yapılacak yer. Bu, 0,45 metre çapında demir bir çember olup altında bir ağ asılıdır. Çember ile ağ bir sepet biçimindedir. Sepettopu oyununu bulan Amerikalı Profesör James Naismith, oyunu, önce öğrencilerine kâğıt sepetleriyle oynattığından oyun bu ad ile anılmıştır.


sepet İng. film bin, bin, (ABD) film barrel, cutting barrel

Sinema 1. Özellikle kurgu çalışmaları sırasında gereksiz film parçalarının içine konulduğu, kenarları ve içi bez kaplı sepet. 2. Bakımlık ya da göstericideki bir filmin, alıcı makara kullanılmadığı vakit bir yerde toplanması için kullanılan aynı çeşit kap.


sepet İng. basket

İnce kamış, söğüt dalı, hayıt, tel ve plastikten örme veya geçirme biçimiyle yapılandırılmış çeşitli biçimde oluşturulan yapıtlar olup genellikle iç sularda kullanılan, balığın içerisine girmesini sağlayan bir kapısı veya huni biçiminde bir giriş yeri bulunan, içine çekici yem konan, balıkların bir kez girdikten sonra çıkamayacağı biçimde yapılandırılmış tuzaklar.

I) [sebet, selek -2, sepiteknesi]: Su değirmenlerinde öğütülerek buğday ya da arpanın içine boşaltıldığı ağaç düzen. (Yeşilköy *Gelendost, Körküler *Yalvaç -Isparta) [sebet] : (Köprü *Şarkikaraağaç -Isparta) [selek -2] : (Karaköy *Bozüyük -Bilecik) [sepiteknesi] : (Çınarlık *Çarşamba -Samsun)

II) Eşya kutusu. (Meyvebükü *Güdül -Ankara)

III) Örülmüş ağaç dallarından yapılan arı kovanı. (Meyvebükü *Güdül -Ankara)


sepet için benzer kelimeler


sepet, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'e', 'p', 'e', 't', şeklindedir.
sepet kelimesinin tersten yazılışı tepes diziliminde gösterilir.