ses yolu

ses yolu

a. anat. 1. Sesin oluşması için akciğerlerden gelen havanın gırtlak, burun veya ağızda izlediği yol. 2. sin. Bir ses kuşağında yer alan, ses titreşimlerinin görüntülerini taşıyan bir veya birkaç dar yol.


ses yolu

Ciğerlerden gelen havanın, her sesin özelilliğine göre değişik işlemlerle dil seslerine dönüştürülmesi sırasında nefes borusu vasıtasıyle geçtiği yollar: Gırtlak, boğaz, ağız kanalı, geniz, burun boşluğu.


ses yolu İng. sound track, track

Sinema 1. Bir ses kuşağında yer alan ve ses imlerini taşıyan bir ya da birkaç daracık yol. 2. Sesli filmlerde, görüntü kuşağının bir ya da birkaç yerinde bulunan ve ses imlerini taşıyan yollar.


ses yolu

Azerbaycan Türkçesi: näfäs yolu; Türkmen Türkçesi: hova yoolı; Gagauz Türkçesi: soluk yolu ~ *sesyolu; Özbek Türkçesi: nafas (havó) yoli; Uygur Türkçesi: (B.Uyg.) hava eqimi ~ (D.Uyg.) näpäsyoli; Tat: hawa yulı; Başkurt Türkçesi: hawa yulı; Kmk: hawa ötegen yol; Krç.-Malk.:tawuş (hawa) çıkgan col; Nogay Türkçesi: ses yolı; Kazak Türkçesi: dıbıs jolı; Kırgız Türkçesi: aba agımı;Alt: key t'olı; Hakas Türkçesi: kiinîň çolı ~ tapsag çolı; Tuva Türkçesi: agaar oruu; Şor Türkçesi: çel çolı;Rusça: put! vozduha


ses yolu için benzer kelimeler


ses yolu, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, u harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'e', 's', ' ', 'y', 'o', 'l', 'u', şeklindedir.
ses yolu kelimesinin tersten yazılışı uloy ses diziliminde gösterilir.