sinir dokusu

sinir dokusu İng. nervous tissue

Embriyonun ektoderm tabakasından köken alan, organizmayı iç ve dış çevreden haberdar eden, nöron adı verilen uzun ve farklılaşmış hücrelerden oluşan, uyartıları (impulsları) sinaps denen özel bölgeler vasıtasıyla bir sinir hücresinden diğer bir sinir hücresine ileterek sonuçta tepki ya da uyartı meydana gelmesini sağlayan, besleyici ve destekleyici nörogliya hücreleri (astrositler, oligodendrositler, mikrogliya ve ependim) tarafından kuşatılan, miyelinli ve miyelinsiz sinir tellerinden meydana gelen ve organizmayı ağ şeklinde saran, hasar görmesi hâlinde kendini çok az ya da hiç yenileyemeyen doku.


sinir dokusu İng. textus nervosus

anat. Embriyonun ektoderma katmanından köken alan, hücre farklılaşması sonucu sinir hücreleriyle hücreler arası maddeden oluşan dört temel dokudan biri. Sinir hücreleri; uyarımları merkezî sinir sisteminden gangliyonlara ileten hücreler, uyarımları çevreden merkezî sinir sistemine ileten hücreler, merkezî sinir sistemi ve onun kısımları arasında iletişim sağlayan hücreler olmak üzere üç gruba ayrılırlar.


sinir dokusu için benzer kelimeler


sinir dokusu, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, s harfi ile başlar, u harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 's', 'i', 'n', 'i', 'r', ' ', 'd', 'o', 'k', 'u', 's', 'u', şeklindedir.
sinir dokusu kelimesinin tersten yazılışı usukod rinis diziliminde gösterilir.