telofaz

telofaz İng. telophase

(Yun. telos: son; phasis: görünüş) Hücre bölünmesinde karyokinezin son safhası olarak bilinen, kutuplara giden kromozomların çözülmeye başladığı, daha gevşek hâle geldiği, çevrelerinde çekirdek kılıfını meydana getirecek zarların yer aldığı, çekirdekçiğin görülmeye başladığı, mikrotüpçük ve filâmentlerin depolimerize olduğu ve bunu takiben sitoplâzma bölünmesinin olacağı safha.


telofaz İng. telophase

Hücre bölünmesinde karyokinezin son evresi olarak bilinen, kutuplara giden kromozomların çözülmeye başladığı, daha gevşek hâle geldiği, çevrelerinde çekirdek kılıfını meydana getirecek zarların yer aldığı, çekirdekçiğin görülmeye başladığı, mikrotüpçük ve filamentlerin depolimerize olduğu ve bunu takiben sitoplazma bölünmesinin olacağı evre.


telofaz İng. telophasis

anat. Hücre bölünmelerinin mitoz ve mayoz bölünme evrelerinde kromozomların karşı kutuplara çekilmesi, sitoplazmanın bölünmesi ve kromozomların matrikslerini kaybetmesinin gerçekleştiği yumak görünüşlü son evresi.


telofaz İng. telophase

(Yun. telos = son, Yun.phasis = görünüş) Mitoz ya da mayoz bölünmelerinin dördüncü ve son safhası; kromozomların kutuplarda toplanması, aster ve iğ ipliklerinin kaybolması, çekirdek zarının oluşması, sitoplâzmanın ortadan ikiye ayrılması.


telofaz, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, z harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'e', 'l', 'o', 'f', 'a', 'z', şeklindedir.
telofaz kelimesinin tersten yazılışı zafolet diziliminde gösterilir.