tilki

tilki

a. 1. hay. b. Köpekgillerden, uzunluğu 90, kuyruğu 30 santimetre kadar, ırklarına göre çeşitli renklerde olan, ağız ve burnu uzun ve sivri, kümes hayvanlarına zarar veren, kürkü beğenilen bir memeli türü (Vulpes). 2. Bu hayvanın postundan yapılan manto vb: “İki hanım yaşları geçkince olmasına bakmayarak sürmüşler, boyanmışlar, omuzlarına tilkilerini almış, kurulmuşlar.” -M. Ş. Esendal. 3. sf. mec. Çok kurnaz: Ne tilkidir o, bilmezsiniz.


tilki

1.Hamur leğeni. 2.Kulplu tahta ya da bakır kap. 3.Yayık. 4.Yarım karpuz kabuğu biçiminde ağaçtan oyulmuş ekmek kabı. 5.Kağnının önündeki boyundurukla kağnıyı bağlayan ağaç parça. 6.bk. tilkicek. 7.Kapı çerçevelerinin sıkıca tutturulması için duvara konulan ağaç parçaları, takoz.


tilki

Yer altındaki su borularını tıkayan ince bitki kökleri.


tilki

Kağnıda koşu ile tekerleği birbirine bağlayan eğri ağaç.


tilki

Sabanda kılıcı sıkıştıran parça.


tilki

1. Yosun. 2. Ağacın ince kökleri.


tilki

< ET tilkü: tilki; nışanlı görmeye giden delikanlı yakalandığında kendisine verilen bir çeşit ceza


tilki

bk. kızıl tilki


tilki Fr. renard commun, renard rouge

(zooloji)


tilki

İki teker arasındaki dingil. (Yenikent *Aksaray -Niğde)


tilki İng. common red fox

(Vulpes vulpes, anlamdaş. Canis vulpes): Etçiller (Carnivora) takımının köpekgiller (Canidae) familyasından bir memeli türü. Uzunluğu 90, kuyruğu 30 cm. Irklarına göre çeşitli renklerde olurlar. Kuyruk tüyleri uzundur. Kümeslere saldırır. Toprakta in açar. Kürkü çok beğenilir. Avrupa, Asya ve Kuzey Afrikada yaşar.


tilki için benzer kelimeler


tilki, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'i', 'l', 'k', 'i', şeklindedir.
tilki kelimesinin tersten yazılışı iklit diziliminde gösterilir.