topluluk

topluluk, -ğu

a. 1. Nitelikleri bakımından bir bütün oluşturan kimselerin hepsi, toplum, camia, cemiyet: “Bu müşterek duygu ve anlayış birçok zevkleri birleştirir ve bir topluluk meydana getirirdi.” -A. Ş. Hisar. 2. Aynı yerde bulunan insan kalabalığı. 3. Sanatçı grubu. 4. Aynı türden canlıların bir araya gelmesiyle oluşan küme. 5. Vücudun dolgun olma durumu. 6. müz. Müzik eserlerini birden fazla ses veya sazla seslendirmek için oluşturulan grup, ansambl: “Çok sayıda amatör topluluk sahneledi Nalınlar'ı.” -N. Cumalı.


topluluk

bk. komünite


topluluk İng. ensemble
topluluk

bk. yığılım.


topluluk İng. company

Belli sayıda oyuncu, tasarımcı, uygulayımcı ve uzmandan kurulu yerleşik ya da gezici tiyatro topluluğu.


topluluk İng. community

Birbirleriyle çok sıkı işbirliği kurarak ortak bir yaşam savaşı sürdüren, belli bir yerde ve bir arada oturan ailelerden oluşan birlik, bk. yerel bölük, köy topluluğu, krş. soy, sınıf, boy, oymak, akrabalık.


topluluk

cemâat. ~ bekiti (turgusu) : cemâat vakfı.~ iyeliği : birden ziyâde kimselerin bir şey üzerinde mülkiyyeti.


topluluk İng. lot

bk. bölüt.


topluluk Osm. tecemmu' camia

(coğrafya)


topluluk Osm. cemiyet

(biyoloji)


topluluk Fr. colonie

(yığınak) (zooloji)


topluluk Fr. Cemiyet

(Söz sanatı terimi) Gerek oranlılık (tenasüp) ve gerekse karşıtlama (tezat) yoliyle anlamca birbiriyle ilgili bulunan kelimelerin bir araya toplanması.


topluluk İng. ensemble

Bir tiyatroda oyuncuların tümüne verilen ad.


topluluk İng. community

1. Sınırları belli bir toprak parçası üzerinde yaşayan ve bir uygarlığı paylaşan bireylerin oluşturduğu, değişik boyutlarda insan kümeleri. 2. Üyeleri birbirlerine duygusal bağlarla bağlı, toplumsal ilişkilerin yüz yüze olduğu, yüksek ölçüde bütünlenmiş herhangi bir toplumsal küme. 3. Toplum teriminin karşıtı: ileri ölçüde bütünlenmiş, birincil ilişkilerin egemen bulunduğu, ekinin geleneksel ve türdeş olduğu kapalı yerel kümeler.


topluluk İng. aggregats

Başlangıçta birbirinden ayrı minerallerin, herhangi bir nedenle bir araya gelerek birlikte büyüyüşler gösteren bir topluluk durumuna gelmeleri.


topluluk için benzer kelimeler


topluluk, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'o', 'p', 'l', 'u', 'l', 'u', 'k', şeklindedir.
topluluk kelimesinin tersten yazılışı kululpot diziliminde gösterilir.