vitamin

vitamin Fr. vitamine

a. biy. Besinlerde az miktarda bulunan, vücutta yapılmayan, yağda ve suda eriyebilme özelliği bulunan, eksikliği çeşitli hastalıklara yol açan maddelere verilen genel ad.


vitamin İng. vitamin

Birçok metabolizma olayları için çok az miktarda gerekli olan ve bitkilerle alçak yapılı hayvanlar tararından sentezlenen, yüksek yapılı hayvanların besin yolu ile aldıkları çeşitli organik bileşikler. A, B, C, D, E, K vitamini vb. gibi çeşitleri vardır ve sadece birisinin yokluğu hastalık sebebidir.


vitamin İng. vitamin

Canlıların yaşamlarını düzenlemeye yarayan ve yoklukları türlü sayrılıklara yol açan karışık yapılı organik bileşikler sınıfı.


vitamin İng. vitamin

Suda veya yağda çözünen, normal beslenmede sağlık açısından gerekli olan, tıpta bazı özel metabolik eksiklerin düzeltilmesi amacıyla sınırlı biçimde kullanılan, bazı otoritelere göre fazla ölçüde alınması yararlı olmayan, küçük miktarları insan ve hayvan beslenmesi için gerekli olan, doğal ürünlerde bulunan veya sentetik olarak üretilen karmaşık yapılı organik bileşikler.


vitamin Fr. vitamine

(zooloji)


vitamin İng. vitamin

Vücuttaki fizyolojik ve metabolik işlevler için gerekli olup, hayvansal ve bitkisel besinlerle organizmaya giren, bir bölümü yağda bir bölümü suda eriyen, eksikliğinde çeşitli hastalıkların geliştiği bir grup organik maddelerden herhangi biri.


vitamin İng. vitamin

İnsan ve hayvanların sağlığı, büyümesi, her türlü verim gücü, üremesi ve normal metabolizmanın sürmesi için eser miktarda gerekli olan, genellikle organizma tarafından sentezlenemediği için besinlerle dışarıdan alınan ve genellikle bir koenzim bileşeni olarak işlev gören organik maddeler.


vitamin İng. vitamin

(Lat. vita = hayat), Yardımcı bir besin maddesi olup azlığı, bazen de çokluğu hastalık meydana getirir.


vitamin için benzer kelimeler


vitamin, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, v harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'v', 'i', 't', 'a', 'm', 'i', 'n', şeklindedir.
vitamin kelimesinin tersten yazılışı nimativ diziliminde gösterilir.