yıl

yıl

a. 1. Dünya'nın, Güneş çevresinde tam bir dolanım yapması için geçen 365 gün, 5 saat ve 49 dakikalık zaman. 2. Miladi takvime göre ocak ayının birinde başlayıp aralık ayının otuz birinde sona eren on iki aylık dönem, sene: “Yıl 1919 / Mayısın on dokuzu / Ufukta duran gemi gitgide yaklaşıyor” -C. S. Erozan.


yıl İng. year

Güneş'in ilkbahar noktasından art arda iki geçişi arasında kalan zaman süresi ; Yer'in Güneş çevresinde bir kez dolanması için geçen zaman.


yıl İng. year

12 aylık süre. Yıllar yasalarına göre çeşitli bölümlere ayrılmıştır: a) Takvim yılı: 1 ocaktan, 31 aralık gece yarısına kadar geçen süre. b) akçalı yıl: 1 marttan 28 şubat günü akşamına, kadar süregelen ve devlet bütçesinin uygulanıldığı dönemi gösteren yıl. c) İş yılı: hangi günlemle başlarsa başlasın 365 günden yasalarına göre çalışılmayan günler çıkarıldıktan sonra işçinin iş başında geçirmekle yükümlü bulunduğu günler toplamı, d) İzin yılı: işçinin yasalarına göre çalışmış sayıldığı ve çalıştığı günler toplamının 365 sayısını doldurması, e) Tam yıl: Yılın herhangi bir gününden gelecek yılın aynı gününe kadar geçen süre.


yıl Osm. sene

(astronomi)


yıl için benzer kelimeler


yıl, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'ı', 'l', şeklindedir.
yıl kelimesinin tersten yazılışı lıy diziliminde gösterilir.