algı

algı

(I) a. ruh b. Bir şeye dikkati yönelterek o şeyin bilincine varma, idrak: “Bakmak için algılarımız yeter, görmek içinse salim bir kafa, ayıklık, şuur gereklidir.” -İ. Özel.

II) a. hlk. 1. Kazanç, alacak. 2. Rüşvet. 3. ekon. Vergi.

III) a. hlk. Haşhaş sütünü toplamakta kullanılan kaşık.


algı Fr. Préhension
algı Fr. Recette
algı

1. Haşhaş kozasını çizip akan sütü almaya yarıyan aygıt. 2. Haşhaştan alınan afyon sütü: Sarıyerde yarım dönüm algım kaldı.


algı

1. Kazanç, alacak: Bir evin algısı, vergisine denk olmalı. 2. Rüşvet, ganimet. 3. Vergi: Yol algısını verdim.


algı

Vergi


algı İng. perception

Belleğin katkıları ve bir duyusal izlenimle ortaya çıkan, karmaşık, nesnel bilinç içeriği. Özellikle görsel algılar, dışımızdaki varlığın, şeylerin, nesnelerin biçim ve durumları konusundaki betimlemelerimizin yapısına girer.


algı İng. perception

Bir şeye dikkati yönelterek, duyular yoluyla o şeyin bilincine varma. Bir nesne duyular aracılığıyle algılanır, ancak algı duyusal izlenimlerden daha fazla bir şeydir, bilinçli bir farkına varmadır, duyumları bilince ileten bir olaydır. Algıda: a. algı olayı, b. algı içeriği, c. algı nesnesi ayırt edilir. Algılar şu iki türe ayrılabilir: 1. Dış algı: Dışdünyadaki nesnelere yönelen, onlarla ilişkili olan algı. 2. İç algı: İçdünyanın gerçeklerine (ruhsal durumlar, ruhsal edimler, ruhsal içerikler) yönelen ve onlarla ilgili olan algı.


algı İng. perception

Dış dünyanın duyusal etkilemelerinin bilinçte uyardığı izlenimler; söz konusu etkilemeler akımmıknatıssal dalgalar ve ses dalgaları aracılığıyla olur.


algı Osm. idrak

(biyoloji)


algı İng. perception

Bir olay ya da bir nesnenin varlığı üzerine duyumlar yoluyla edinilen yalın bilinç durumu.


algı İng. perception

Nesnel dünyanın başta görme örgeni olmak üzere insanın duyu örgenlerini etkilemesi ve böylece nesnelerin bilinçte yansıması.


algı İng. perception

Olay, nesne ve durumlar karşısında duyumlar aracılığıyla kazanılan ilk bilinçlilik.


algı

Başaklardaki afyon sütünü almakta kullanılan aygıt (*Senirkent -Isparta)


Algı

Muğla ili, Yerkesik bucağına bağlı bir yerleşim birimi.


algı için benzer kelimeler


algı, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'l', 'g', 'ı', şeklindedir.
algı kelimesinin tersten yazılışı ıgla diziliminde gösterilir.