arınma

arınma

a. 1. Arınmak işi, temizlenme: “Ramazanın bu alışkanlıklardan bir çırpıda arınması düşünülebilir mi?” -N. Cumalı. 2. fel. Ruhun tutkulardan temizlenmesi. 3. fel. Duyguların sanat yoluyla arı duruma getirilmesi.


arınma İng. purification

Tabuları çiğneme, dinsel buyruklara aykırı davranma sonucu tinsel kirlenmeden arınmak için belirli işlemleri ve kuralları (örneğin yıkanma, ateş üstünden atlama, oruç tutma, bir süre yalnız başına yaşama vb.) yerine getirerek hem kendi, hem de üyesi bulunduğu topluluğun gözünde arınma.


arınma İng. catharsis

1. Ruhun tutkulardan temizlenmesi. (Ör. Platon, ölümü ruhun bir arınması olarak anlar; ölüm, ruhun bedenden kurtulması, bedensel tutkulardan arınması, temizlenmesidir.) 2. (Aristoteles'te) Sanat yoluyla duyguların arınması. // Sanat aracılığıyle insanın duyguları uyarılarak ruhun bunlardan temizlenmesine varılacaktır; özellikle ağlatı (tragedia) acıma ve korku duyguları uyandırıp insanı etkileyerek arınmayı sağlar.


arınma İng. purification

Halk gelenek ve göreneklerine ilişkin, şu ya da bu yoldan kirlendiği varsayılan kişi, hayvan vé eşyaları, bu pisliklerden arıtma amacıyla başvurulan ateşe tutma, yakma, tütsüleme, yıkama, su püskürtme, kurban kesme, büyülü sayı ve formül kullanma gibi halk uygulamalarının tümü. bk. halk uygulaması.


arınma İng. purification

Bir yapının, kalıntı ve katışkılarından temizlenmesi işlemi.


arınma İng. purification

kimya: Bir özdeğin katışkılardan temizlenmiş duruma gelmesi.


arınma İng. clearence, C

Klirens.


arınma için benzer kelimeler


arınma, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 'r', 'ı', 'n', 'm', 'a', şeklindedir.
arınma kelimesinin tersten yazılışı amnıra diziliminde gösterilir.