asetilkolin

asetilkolin İng. acetylcholine

Otonomik gangliyonların sinapslarından ve iskelet kasını döşeyen sinir telciklerinin uçlarından salgılanan kolinin asetil esteri olan nörotransmitter bir madde.


asetilkolin Fr. acétylecholine

(zooloji)


asetilkolin İng. acetylcholine

Otomotik gangliyonların sinapslarından ve iskelet kasını döşeyen sinir iplikciklerinin uçlarından salgılanan kolinin asetil esteri olan nörotransmiter bir madde.


asetilkolin İng. acetylcholine, ACh 

Kolinerjik sinir uçlarında, kolin asetiltransferaz enzimi ileasetilkoenzim A’dankoline, asetil grubunun aktarılmasıyla oluşan, otonom sinir sisteminin tüm pregangliyoner nöronları, parasempatik sistemin postgangliyoner nöronları, sempatik sistemin bazı postgangliyoner kolinerjik nöronları, sinir-kas kavşaklarındaki sinir uçları ve beynin birçok bölümünden salgılanan, muskarinik ve nikotinik iki tip almacı bulunan küçük moleküllü nörotransmitter madde, ACh. Çoğunlukla uyarıca etkisi olmasına karşın, kalpte vagus sinirleriyle inhibitör etkiye sahiptir.


asetilkolin İng. acetylcholine

Sinir dokusunda raslanan bir kimyasal madde olup sinir uyarmalarını ileten en önemli madde olarak düşünülür.


asetilkolin için benzer kelimeler


asetilkolin, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 's', 'e', 't', 'i', 'l', 'k', 'o', 'l', 'i', 'n', şeklindedir.
asetilkolin kelimesinin tersten yazılışı niloklitesa diziliminde gösterilir.