asıl anlam

asıl anlam İng. main meaning

Bir kelimenin karşıladığı ilk kavram, ana kavram: ayak kelimesinin asıl anlamı «insan ve hayvanda yürüme organı»’dır. Bu kelimenin masa ayağı, sandalye ayağı örneklerinde olduğu gibi herhangi bir nesne’nin ayağı, bir ırmağın ayağı veya «halk şiirindeki kafiye» anlamlarını kazanması, anlam dallanması yoluyla sonradan oluşmuş yan anlamlardır. Bunun gibi yol kelimesinin asıl anlamı «üzerinde yürünen veya üzerinden geçilen yer»’dir. «usul, metod» anlamı ise sonradan oluşmuştur. Aynı durum yürek «kalp» kelimesinde de vardır. Bunun «cesaret» anlamı sonradan ortaya çıkmıştır. bk. sözlük anlamı krş. yan anlam.


asıl anlam

Azerbaycan Türkçesi: äsas mäna; Türkmen Türkçesi: esası maanısı; Gagauz Türkçesi: öz maana; Özbek Türkçesi: boş ma'no ~ asόsiy ma'nό; Uygur Türkçesi: äsli mäna; Tatar Türkçesi: töp mäğnäsi; Başkurt Türkçesi: töpmägänä; Kmk: baş ma'nası ~ aslu ma'nası; Krç.-Malk.: baş magana; Nogay Türkçesi: asıl mäne ~ tüp mäne; Kazak Türkçesi: negizgi magma; Kırgız Türkçesi: negizgi maani; Alt:: tösuçun; Hakas Türkçesi: öön pîldîrîg; Tuva Türkçesi: to'rt u'tka; Şor Türkçesi: *öön uňnam; Rusça: glavnoye znaçeniye ~ osnovnoye znaçeniye; ~


asıl anlam için benzer kelimeler


asıl anlam, 10 karakter ile yazılır. Ayrıca, a harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'a', 's', 'ı', 'l', ' ', 'a', 'n', 'l', 'a', 'm', şeklindedir.
asıl anlam kelimesinin tersten yazılışı malna lısa diziliminde gösterilir.