bilinç

bilinç, -ci

a. 1. İnsanın kendisini ve çevresini tanıma yeteneği, şuur. 2. Bir toplumdaki ruhsal etkinliklerin veya ruhsal durumların bütünü. 3. Dimağ. 4. mec. Temel bilgi, temel görüş. 5. ruh b. Algı ve bilgilerin zihinde duru ve aydınlık olarak izlenme süreci, şuur: “Davranışlarını bir an önce bilincinin denetiminden kurtarmak için kadehleri birer dikişte boşaltmaya mı başladı?” -F. R. Atay.


bilinç Fr. Conscience
bilinç İng. conscience

1. Duyum, heyecan, düşünme ya da başka bir ruh etkinliğiyle nitelenen durum, 2. Ben'in kendi etkinlik ve duygulanmalarını sezebilmesi. 3. Geniş anlamda zihin. 4. Bir topluluktaki ruhsal etkinliğin ya da ruhsal durumların tümü.


bilinç İng. consciousness

(Yun. syn-eidesis = birlikte bilme) : 1. İnsanın kendisi, yaşantıları ve dünya üzerindeki bilgisi; aynı zamanda da düşünme ve kendini tanıma yeteneği, a. Benle ilgili bütün yaşantıların tümü olarak bilinç; her türlü içten yaşamalar; kendi üzerinde bilinç, b. Bir şey üzerinde bilinç; nesnel bilinç; düşünme, algılama, duyma, isteme, bekleme gibi bir ereği olan, bir şeye yönelen, (intentional) edimleri olanaklı kılan (şey).


bilinç İng. conscious

Stanislavski oyunculuk dizgesinde insanın kendi tarafından denetlenebilir yanı.


bilinç Osm. şuur

(biyoloji)


bilinç İng. consciousness

Algı ve bilgilerin anlıkta duru ve aydınlık olarak izlenme süreci.


bilinç İng. consciousness

İnsanın çalışma süreci içinde, eş deyişle toplumsal ilişkiler süreci içinde nesnel çevresini ve kişisel varoluşunu anlamasını sağlayan düşünsel süreçlerin toplamı.


bilinç İng. consciousness

Algıları ansal düzeyde bilgiye dönüştüren süreç. bk. an, anlak.


bilinç İng. Conscience

Bir insanın herhangi bir anda bütün ruhsal ve vücut çalışmalarından, davranışlarından haberli olması-bilgi sahibi olması-halidir.


bilinç için benzer kelimeler


bilinç, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, ç harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'i', 'l', 'i', 'n', 'ç', şeklindedir.
bilinç kelimesinin tersten yazılışı çnilib diziliminde gösterilir.