boynuzlugiller

boynuzlugiller

ç. a. hay. b. Keçi, koyun, sığır ve antilopları içine alan, içi boş olan boynuzları sürekli kalan ve dallı olmayan, omurgalıların memeliler sınıfı.


boynuzlugiller İng. cattle

Memeliler (Mammalia) sınıfının, toynaklılar (Ungulata) üst takımından, çift parmaklılar (Artiodactyla) takımının, geviş getirenler (Ruminantia) alt takımının sığır ve davarlar (Pecora) üst familyasından, bazıları ince, bazıları tıknaz, her iki eşeyde de içi boş, dallanmamış boynuz bulunan, sürüler yapan, normal olarak her defada bir yavru doğuran bir familya.


boynuzlugiller İng. cattle

(Bovidae), (Lat. bovis = öküz): Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının toynaklılar (Ungulata) üst-takımının çift-parmaklılar (Artiodactyla) takımının geviş-getirenler (Ruminantia) alt-takımının sığır ve davalar (Pecora) üst-familyasına giren bir familyası. Çok geniş bir gruptur. Bazıları ince, bazıları tıknaz olur. Her iki eşeyde de bulunan ve içi boş olan boynuzları devamlı kalır ve dallı değildir. Sürüler yaparlar. İnsanlara en yakın oları hayvanlardır. Normal olarak her defa bir yavru doğururlar. Çeşitli antiloplar, keçiler, koyunlar, sığırlar ile Amerika bizonu (Bison bison), Avrupa bizonu (Bison bonasus) türlerini içine alır. Dünyanın her yanına yayılmışlardır.


boynuzlugiller, 14 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'o', 'y', 'n', 'u', 'z', 'l', 'u', 'g', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
boynuzlugiller kelimesinin tersten yazılışı relligulzunyob diziliminde gösterilir.