çevirmek

çevirmek

(-i) 1. Bir şeyin yönünü değiştirmek: “Nefes nefese koşan anneme, başını çevirmeden cevap verdi.” -Y. Z. Ortaç. 2. Öteki yüzünü görünür duruma getirmek: “Sermet defterinin yapraklarını çeviriyordu.” -Ö. Seyfettin. 3. Döndürerek hareket ettirmek: “Resimleri albüme yapıştırırken kocası da radyonun düğmesini çevirdi.” -S. F. Abasıyanık. 4. Yönetmek, idare etmek: “Eteği belinde, bütün evi o çeviriyor.” -H. Taner. 5. Durdurmak: Taksi çevirmek. 6. Yolundan alıkoymak, yoldan döndürmek: Arkadaşı bizi çevirip evine götürdü. 7. Geri göndermek: Kendisine yollanan parayı çevirmiş. 8. Bir giyeceği söküp iç yüzünü dışa getirmek. 9. Çevrilemek, tevil etmek: Sözü işine geldiği gibi çevirdi. 10. (-den) Çeviri yapmak: “Romanlar, hikâyeler yazar; yahut Fransızcadan çevirirmiş.” -M. Ş. Esendal. 11. (-i, -le) Bir yerin çevresini bir şeyle sarmak, kuşatmak: Bağı duvarla çevirmek. 12. (-i, -e) Bir durumdan başka duruma getirmek, dönüştürmek: Evlerini otele çevirdiler. 13. (-den, -e) Bir durumdan başka duruma geçmek. 14. (nsz) Kâğıt oyunu oynamak. 15. (nsz) mec. Hile, dolap, dalavere vb. dürüst olmayan davranışlar ortaya koymak: “Bendenize şikâyetlerin yapılmaması, iş çevirmek isteyenlerin muvaffak olamayacaklarını bilmeleri neticesidir.” -Atatürk.


çevirmek

Çevirmek, geri döndürmek, etrafını sarmak


çevirmek İng. translate

(I) Bir dilde anlatılanı başka bir dilde anlatmak üzere dönüştürmek.


çevirmek İng. convert

(II) Verinin taşıdığı bilgiyi değiştirmeksizin, gösterim biçimini değiştirmek, örn. kök çevirme, düğüm çevirme, örnekselden sayısala çevirme.


çevirmek İng. dial
çevirmek İng. flip
çevirmek İng. translate
çevirmek İng. spin
çevirmek İng. convert

Bir birim dizgesinden başka birine, örneğin c.g.s.'ten M. K. S.'e geçmek.


çevirmek İng. shoot, take, film, cinematograph

Sinema Çevirim eylemi.


çevirmek

bk. televizyona almak.


çevirmek İng. translate

Bir dilde yazılmış yapıtları başka bir dile aktarmak.


çevirmek

İdare etmek


çevirmek için benzer kelimeler


çevirmek, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, ç harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ç', 'e', 'v', 'i', 'r', 'm', 'e', 'k', şeklindedir.
çevirmek kelimesinin tersten yazılışı kemriveç diziliminde gösterilir.