damak

damak, -ğı

a. anat. Ağız boşluğunun tavanı: “Şimdi yavaş yavaş kendimize geliyoruz ama bir damak kaldırma ameliyesine muhtacız hâlâ.” -N. F. Kısakürek.


damak Fr. Palais
damak

1. Kapı rezesi, zemberek, kapıdaki sürgü. 2. Dolap kapağını pervaza bağlayan mandal. 3. Kilit içindeki ince demir, dil. 4. Çelik çomak oyununda kullanılan çeliğin sivri uçları. 5. Ahşap binalarda ağaçları birbirine geçirmek için açılan kertik. 6. Balık oltasının yem takılan kısmı.


damak

1. Şehir. 2. Merkezden uzak, kenar. 3. Kıraç arazi ile ekin veren araziyi birbirinden ayıran bölge.


damak

Ocağın ortasına konulan ve diğer odunlara destek olan ana kütük.


damak

Atlarda görülen damak hastalığı.


damak

Takmak


damak

Değmek


damak

Kıyı, kenar


damak İng. palate

1. Omurgalı hayvanlarda ağzın tavanı. 2. Böceklerde farinksin tavanı. Palat.


damak

Ağız boşluğunun üst kısmını çevreleyen ve belirli seslerin oluşmasında görev alan kubbemsi yer. Damağın sert bir tavan oluşturan ön kısmına ön damak, arka kısmına art damak, art damağın geniz boşluğundan ayrılan kısmına da yumuşak damak adı verilir. Bunlara bk.


damak Osm. hanek

(biyoloji)


damak

Azerbaycan Türkçesi: damag; Türkmen Türkçesi: damak; Gagauz Türkçesi: damak; Özbek Türkçesi: taňlay; Uygur Türkçesi: taňlay; Tatar Türkçesi: afiqaw; Başkurt Türkçesi: aňqaw; Kmk: taňlaw; Krç.-Malk.: tıňılawuk;Nogay Türkçesi: taňlay; Kazak Türkçesi: taňday; Kırgız Türkçesi: taňday; Alt:: taňday; Hakas Türkçesi: hurgah;Tuva Türkçesi: t'aalay; Şor Türkçesi: kurgak, til; Rusça: nyobo


damak Dgr. anat. palatum

anat. Omurgalı hayvanlarda ağzın tavanı, palatum.


damak için benzer kelimeler


damak, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'a', 'm', 'a', 'k', şeklindedir.
damak kelimesinin tersten yazılışı kamad diziliminde gösterilir.