denetim

denetim

a. Denetleme: “Din ve ahlak eğitim ve öğretimi devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.” -Anayasa.


denetim İng. control
denetim İng. audit
denetim

bk. sağlama


denetim İng. inspection

Eğitim ve öğretim çalışmalarının yürürlükteki yasa, tüzük, yönetmelik ve genelgelere göre yapılıp yapılmadığının incelenmesi, yoklanması ve soruşturulması işi.


denetim İng. control

Değişkenlerin belli değerler arasında kalmasını sağlama işlemi.


denetim

murâkabe, teftîş. ~ katı ( orunu ) : teftîş makamı.


denetim İng. auditing, control

Kamu ya da özel bir kuruluşa ilişkin bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluğunun saptanması ve rapor edilmesi amacı ile bir uzman birimi tarafından kanıt toplama ve değerlendirme süreci. krş. iç denetim, dış denetim


denetim İng. audit

1. Tecimsel kuruluşlara ilişkin sayışımların düzeninde olup olmadığı, yasaları, tüzük ve yönetmeliklerine uygun bir yönde doğru olarak yürütülüp yürütülmediği izlenilmek üzere yapılan inceleme ve denetlemeler. 2. İşlemlerin tümünün sonuna kadar yazılımı ve tekrar gözden geçirilmesi, plan ve amaçlar çerçevesinde bu işlemlerin çözümlenmesi, önceden planlanmış amaçlara ulaşılmak için bu işlemlerin plana göre yönetilmesi ve gerektiğinde gerekli değişikliklerin yapılması.


denetim İng. control

Bir olay ya da işlemin, istenilen biçimde gerçekleşmesini sağlamak için değişkenleri düzenleme işi.


denetim İng. [İng.monitoring

TV. Denetlik yardımıyla görüntünün ya da sesin niteliğini izleme işi.


denetim İng. control

genel uygulayım: Bir uygulayımsal olay ya da işlemin, istenilen biçimde gerçekleşmesini sağlayan değişkenleri düzenleme işlemi.


denetim İng. control

Veri derleme sürecinde güvenirlik ve geçerlik gerekçeleriyle araçların ölçünlenmesi ve değişkenlerin egemenlik altına alınmasına ilişkin gözlem ya da ölçüm önlemlerinin tümü.


denetim için benzer kelimeler


denetim, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'e', 'n', 'e', 't', 'i', 'm', şeklindedir.
denetim kelimesinin tersten yazılışı mitened diziliminde gösterilir.