derinlik

derinlik, -ği

a. 1. Bir şeyin dip tarafının yüzeye, ağza olan uzaklığı. 2. fiz. Bir cismin en ve boy dışındaki üçüncü boyutu: “Su baskısı derinlikte santimetre başına yüz ton ağırlığında olunca, ona beş santimetre kalınlığında da olsa cam mı dayanır?” -Halikarnas Balıkçısı. 3. Bulunulan yere göre uzakta olan yer: “Çıplak ayaklarımla kuyunun derinliklerine doğru iniyorum, iniyorum.” -A. Ağaoğlu. 4. mec. Bir konunun veya durumun özü: “Ben şiir yazmayı, resim yapmayı, derinliklerde söyleşmeyi seven Sadri Alışık'ı da tanıdım.” -S. İleri. 5. mec. En duyarlı nokta: “Ta yüreğinin derinliklerinden gelen ağlama sesi.” -Y. K. Karaosmanoğlu. 6. mec. Karanlık, bilinmeyen dönem: Tarihin derinliklerine saklanmış olan gerçekler... 7. ask. Yanaşık veya dağınık düzende bulunan bir birliğin en ileride olan kısmının başından, en geride bulunan kısmının sonuna kadar olan uzaklık: “Beş, altı yüz metre derinliği olan bir topçu müfrezesini yanlayıp geçmek epeyce zormuş.” -A. Gündüz. 8. ekon. ve tic. Borsada az sayıda hisse senedinin el değiştirmesi.


derinlik İng. deepness

Çalgı öz yankısının kişide oluşturduğu his.


derinlik İng. reverb

Bir ses sinyaline kapalı bir alanda çıkıyormuş ve o alanın duvarlarına çarparak yansıyormuş izlenimi veren efekt ve bunu sağlayan cihaz.


derinlik Osm. umk

(coğrafya, matematik)


derinlik İng. depth (in shot, of a scene)

Sinema/TV. 1. Bir görüntünün, çekimin, görünçlüğün seyircide uyandırdığı üçboyutluluk duygusu. 2. Derinlemesine görüntü düzenlemesinin yol açtığı üçboyutluluk duygusu. 3. Değişik ses kaynaklarının uzay içinde yerleştirilmesinden doğan üçboyutluluk duygusu.


derinlik İng. depth

Bir gözlemcinin gözlemlerinde ulaştığı en alt düzey ya da bir gözlem aracının araştırdığı konuların kökeni.


derinlik için benzer kelimeler


derinlik, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'e', 'r', 'i', 'n', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
derinlik kelimesinin tersten yazılışı kilnired diziliminde gösterilir.