dişsizler

dişsizler Lat. Edentata, edentatus: dişsiz

Memeliler (Mammalia) sınıfının, etenliler (Placentalia) alt sınıfından, bazıları tüm olarak dişsiz, bazılarının da minesiz ve köksüz dişleri bulunan, vücutları uzun kıllarla ya da sırtta oynak kemerler hâlinde dizilmiş alt deriye ait kemik safihacıklardan yapılmış bir tabaka ile örtülü, kafatasları uzun, poliembriyoni gösteren, tek bir embriyo bölünerek 7-12 embriyo meydana getiren, aynı eşeyde olan embriyolarının hepsi aynı zamanda gelişen, bazıları ağaçlarda yaşayan ve böceklerle beslenen, bazıları da et ve ot yiyen, Amerika'da yaşayan türlere sahip bir takım.


dişsizler Fr. édentés (eden)

(biyoloji)


dişsizler Lat. edentatus

(Edentata), (Lat. edentatus = dişsiz): Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının etenliler (Placentalia)alt-sınıfına giren bir takımı. Bazıları tüm olarak dişsizdir, bazılarının da minesiz ve köksüz dişleri vardır. Ayaklarında kuvvetli kanca tırnaklar bulunur. Vücutları uzun kıllarla ya da sırtta oynak kemerler halinde dizilmiş alt-deriye ait kemik safihacıklardan yapılmış bir tabaka ile örtülüdür. Kafa-tasları uzun olur. Poli-embriyoni gösterirler. Tek bir embiryon bölünerek 7-12 embriyon meydana getirir. Aynı eşeyde olan embriyonların hepsi aynı zamanda gelişirler. Bazıları ağaçlarda yaşar ve böcek yer, bazıları da ot ve et yer. Amerikada yaşarlar. Tembel-hayvangiller (Bradypodidae), ' karınca-yiyengiller (Myrmecophogidae) ve kemerli-hayvangiller (Dasypodidae) familyaları vardır.


dişsizler, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, d harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'd', 'i', 'ş', 's', 'i', 'z', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
dişsizler kelimesinin tersten yazılışı relzisşid diziliminde gösterilir.