eklemeli diller

eklemeli diller İng. agglutinating languages, agglutinative languages

Kelime köklerini sabit tutup, birbirinden farklı görevlerle yüklü çekim ve yapım eklerini, değişmeyen sabit köklere ekleyen diller. Türkçe, Moğolca, Macarca gibi. Ural-Altay dil grubuna giren diller ile bazı Asya ve Afrika dilleri eklemeli dillerdir. Türk dili eklemeli dillerin en tipik örneğidir: yol+cu+luğ+umuz+da+ki, yol+la-dık+lar+ımız+ı, sağ+la-m+la-ş-tır-ıl-dı, kon-ar göç-er+lik+ler+i+n+den. Eklemeli diller kendi içlerinde de ön eklemeli diller ve son eklemeli diller olarak ikiye ayrılır. Türkçe son eklemeli bir dildir. bk. ön eklemeli dil, son eklemeli dil.


eklemeli diller

Azerbaycan Türkçesi: aglütinativ dillär ~ iltisaği dillär; Türkmen Türkçesi: agglyutinativdiller; Gagauz Türkçesi: aglütinativ dillär ~ *yamanma afiksli dillär; Özbek Türkçesi: agglutinativtular; Uygur Türkçesi: qoşumçiliq tillar; Tatar Türkçesi: agglutinativ tellär; Başkurt Türkçesi: agglutinativteldär; Kmk: agglütinativ tiller; Krç.-Malk.: caigawlu tille ~ agglütinatsiyalıtille; Nogay Türkçesi: agglütinativ tîller ~ kosımşalı tîller; Kazak Türkçesi: jalgamalı tilder ~agglyutinativti tiîder; Kırgız Türkçesi: agglyutinativdüü tilder; Alt:: agglyutinativ tiider;Hakas Türkçesi: agglyutinativnay tîller; Tuva Türkçesi: agglyutinativtig tıldar; Şor Türkçesi: *agglutinativ tiller ~ *agglutinativnay tiller; Rusça: agglyutinativnıye yazıki


eklemeli diller için benzer kelimeler


eklemeli diller, 15 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, r harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'k', 'l', 'e', 'm', 'e', 'l', 'i', ' ', 'd', 'i', 'l', 'l', 'e', 'r', şeklindedir.
eklemeli diller kelimesinin tersten yazılışı rellid ilemelke diziliminde gösterilir.