eşitlik derecesi

eşitlik derecesi

a. db. Kavramların “gibi, kadar” edatları ile karşılaştırılıp eşit ölçüde gösterilmesi: Ahmet kadar Ali de çalıştı. Uçak yıldırım gibi gidiyor.


eşitlik derecesi

bk. Anlam dereceleri.


eşitlik derecesi İng. equative degree

Gibi veya kadar ilgeçleriyle kavramların karşılaştırılıp eşit ölçüde gösterilmesi: Ahmet kadar Ali de çalıştı; Ahmet kadar çalışkan çocuk yoktur; Ayşe kadar saf kız bulunmaz; Dağ gibi adam devrildi gitti; Uçak yıldırım gibi gidiyor vb. (bk. üstünlük derecesi) .


eşitlik derecesi İng. equative degree

Sıfat ve zarflar ile belirtilen kavramların kişilerde ve nesnelerde, nitelik ve nicelik bakımından eşit derecede bulunduğunu göstermek üzere başvurulan karşılaştırma yolu. Türkçenin tarihî ve yaşayan bir kısım kollarında eşitlik derecesi için +ÇA eki ile teg, tek, dek edatları kullanılmıştır: ET. kanıñ subça yügürti, süñüküñ tagça yattı «kanın su gibi aktı, kemiklerin dağlar kadar yığıldı». Çağ. tofragça «toprak gibi», Tkm., mençe «benim gibi»; Karh. yıgaç teg «agaç gibi, ağaç kadar» Çağ. anıñ dek «onun gibi» vb. Türkiye Türkçesinde nitelik gösteren eşitlik derecesi için gibi, nicelik «miktar» gösteren eşitlik derecesi için de kadar edatı kullanılmaktadır: Etrafında Filiz gibi güzel bir kız görmedi. Senin gibi olamam. Nazan, Ayşe kadar becerikli değildir. Onun kadar cömert insan az bulunur vb.


eşitlik derecesi için benzer kelimeler


eşitlik derecesi, 16 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'ş', 'i', 't', 'l', 'i', 'k', ' ', 'd', 'e', 'r', 'e', 'c', 'e', 's', 'i', şeklindedir.
eşitlik derecesi kelimesinin tersten yazılışı isecered kiltişe diziliminde gösterilir.