eşitlik

eşitlik, -ği

a. 1. İki veya daha çok şeyin eşit olması durumu, denklik, müsavat, muadelet: “Böyle bir eşitlik, ehliyeti olan herkesin en yüksek makamlara çıkabilmesi demek.” -C. Meriç. 2. Kanunlar yönünden insanlar arasında ayrım bulunmaması durumu. 3. top. b. Bedensel, ruhsal başkalıkları ne olursa olsun, insanlar arasında toplumsal ve siyasi haklar yönünden ayrım bulunmaması durumu: “Bunlar, eşitlikten yana olduklarını söyleseler de yaptıkları işler hep kendi ipliklerini boyamaya dayanır.” -S. Birsel.


eşitlik İng. equality

Değer, yaş, hak, ödev vb. lerinde eşit olma. Toplumsal eşitlik: Yasalarla tanınmış hak ve yükümlülüklerde bütün yurttaşların eşit olması, özdeşliği. siyasal eşitlik: Yurdun yönetimine katılma haklarında (seçme ve seçilme) bütün yurttaşların eşit olması. fırsat eşitliği: Bireylere toplumsal yaşamın her alanında (eğitim, kültür, ekonomi vb.) kendilerini geliştirebilmeleri için eşit olanaklar sağlanması. Eşitlik ilkesini gerçekleştirme isteği türlü derecelerde olabilir: Ahlaksal bir gereklilik olarak insanlara eşit kişisel haklar tanımaktan, bireyleri mekanik bir biçimde her yönden eşit kılmaya değin uzanabilir.


eşitlik İng. equality

Eşit olma durumu.


eşitlik İng. equality

Üzerinde aynı işlemi uygulama.


eşitlik İng. equality, identity

Eşitlik iminin iki terimden oluşturduğu tarndeyim: a = b. || Anl. özdeşlik.


eşitlik Osm. müsavat

(matematik)


eşitlik Fr. ex-ceque

Takımların ya da teklerin, yarışma sonucunda herhangi bir biçimde eşit olmaları.


eşitlik İng. equality

Bedensel, ruhsal başkalıkları ne olursa olsun, insanlar arasında toplumsal ve siyasal haklar yönünden ayrım bulunmaması durumu.


eşitlik İng. equation

Eşit (=) belirtimiyle birbirinden ayrılan iki yanlı simgesel anlatım, bk. denklem.


eşitlik Osm. müsavat

Düşüncenin yeterince, belli oranda anlatımı. (Sözcükler belli orandan az olursa özlenme: [es. t. icaz]; çok olursa uzatı: [es. t. itnab, iksar] denir.


eşitlik için benzer kelimeler


eşitlik, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 'ş', 'i', 't', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
eşitlik kelimesinin tersten yazılışı kiltişe diziliminde gösterilir.