etken

etken

a. 1. Etki eden şey, faktör: “Bu sanatçıların çoğunun başarısında dış ülkelerde edindikleri sahne görgü ve kültürü etken olmuştur.” -M. And. 2. kim. Bir madde üzerinde belli bir değişiklik yapan şey, müessir. 3. db. Doğrudan doğruya öznenin yaptığı işi anlatan, öznesi belli olan fiil, etken fiil, aktif, aktif fiil, malum, edilgen karşıtı: Kırmak, bilmek etken fiillerdir.


etken Fr. Agissant
etken İng. factor

Etki yapıcı, belirleyici gücü olan.


etken İng. factor

Bir olayın oluşumunu etkileyen değişkenlerden her biri.


etken

amil.


etken İng. factor

1) Değişimin olası nedeni olarak bir deneyde incelenen nicelik. 2) Çok-değişkenli çözümlemede, gözlenmiş olasılıksal değişkenlerin bir işlevi, ay. bk. etken yükü.


etken Osm. müessir

(kimya)


etken İng. factor

genel uygulayım: Uygulayımsal bir işlemin sonuçlanmasına katkıda bulunan öğelerden her biri.


etken İng. factor

1. Bir sonucun ortaya çıkmasına yol açanların her biri. 2. Birden fazla sayıda aracın bir araya gelerek bir ürünün oluşmasını sağlaması, etmen.


etken İng. factor

Karmaşık bir yapı içinde örgütlenmiş olan oluşumların temel bileşenleri sayılan ve çeşitli ölçerlerle elde edilen ölçümlerin aralarında bağıntılı olmasını sağladığı tasarlanan ana öğelerden her biri. bk. etken çözümlemesi.


etken için benzer kelimeler


etken, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, n harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'e', 't', 'k', 'e', 'n', şeklindedir.
etken kelimesinin tersten yazılışı nekte diziliminde gösterilir.