gelberi

gelberi

a. (ge'lberi) hlk. 1. Büyük ocaklardan ateşi dışarı çekmek için kullanılan uzun saplı demir araç. 2. Tırmık. 3. Harman döküntülerini toplamaya yarayan araç. 4. Ağaç dallarını budamak için kullanılan eğri demir.


gelberi

Yüksek dallardaki meyveleri toplamak için kullanılan çatallı sopa


gelberi

1. Büyük ocaklardan ateşi dışarı çekmek, tıkanmış boru, ark vb. şeyleri temizlemek ya da harç, çamur, kireç karıştırmak için kullanılan uzun saplı demir araç. 2. Tırmık 3. Ağzı enli çapa. 4. Maşa. 5. Tarla ve harman döküntülerini toplayan, fındık yığını yapmaya yarayan bir araç. 6. Külek yapmak için ağacı yontmaya yarayan bir araç. 7.bk. gelberan. 8. Ağaç dallarını budamak için kullanılan eğri demir. 9. Bulgur karıştırmaya yarayan bir araç: Gelberiyi alda eyice bulguru garıştır, ahşama çıksın. 10. Testere dişlerini sağa sola bükmek için kullanılan kertikli demir aygıt, çap demiri,


gelberi

Tüfek ve tabanca tetiği


gelberi

Meyve kurutmak için ü-zerine genişçe düz sele ya da tahta konularak güneşe doğru çevrilen ve yağışta içeri çevrilebilen bir çeşit aygıt.


gelberi

Öküz arabalarında tekerin takılmamasını sağlayan ve kolluğa desteklik yapan kısım: Gelberi kırıldı.


gelberi

Gelin feslerinin önündeki güllü kısım: Gelinin gelberisi alındı.


gelberi

Başörtüsü.


gelberi

Eğri.


gelberi

Lamba koymaya yarayan seyyar ayak.


gelberi

1. Ocaktaki ateşi öne çekmeye yarayan araç. 2. Harmanda kullanılan bir araç.


gelberi

Tandırın külünü çekmede kullanılan uzun saplı alet


gelberi

< gel beri: tandırın külünü çekmek için yapılmış alt ucuada yatay küreği bulunan alet


gelberi

Ateşi çekmek için kullanılan alet, ateş çekeceği


gelberi İng. slice bar

Ocak takımının bir aygıtı.

I) [gelbere -1, gelbere -2,gelveri] : 1. Fırından, ocaktan, külhandan ateş, kül çekmekte; mısır, buğday, fındık vb. fırına sürmek, çevirmek ve çıkarmakta kullanılan uzun saplı demir, ağaç ya da her ikisinin birleşiminden yapılmış araç. (Köke *Gelendost, Gönenköy -Isparta; Karacaören, Sofça -Kütahya; Karaköy -Bilecik; *Gerze -Sinop; -Tokat; *Refahiye -Erzincan; *Güdül -Ankara) [gelbere -1] : (Çınarlı *Çarşamba -Samsun; Salman *Akkuş, Şerkeşgarezi *Fatsa, Mahmutören -Ordu) [gelveri] : (*Aksaray -Niğde) 2. Ekin, mısır, buğday, fındık karıştırmak, ekin yığmakta kullanılan tırmığa benzer araç. (Güllüce *Gümüşhacıköy -Amasya; Nefsiköseli *Eynesil, Derekuşculu *Görele -Giresun) [gelbere -2] : (Beyceli *Fatsa -Ordu) [alberi] : (Seydali, İnönü -Eskişehir) 3. Ağaçlardan dal koparmakta kullanılan araç. (*Yalvaç -Isparta) 4. Un çekmekte kullanılan uzun saplı tahta araç. (Dereyazıcı *Alaca -Çorum)

II) Sebze ve tütün karıkları açmaya yarayan demir aygıt. (*Kemalpaşa -İzmir)

III) Deyneklerden yapılma açılır, kapanır çamaşır kurutma aracı. (Güney *İkizdere -Rize)

IV) At arabasının altındaki ağaçları bağlayan demir. (Gölbaşı *Çankaya -Ankara)


gelberi için benzer kelimeler


gelberi, 7 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'e', 'l', 'b', 'e', 'r', 'i', şeklindedir.
gelberi kelimesinin tersten yazılışı irebleg diziliminde gösterilir.