gelecekçilik

gelecekçilik, -ği

a. İtalyan şairi Marinetti'nin 1909 yılında yayımladığı bildiri ile ortaya çıkan, yeni hayatı övme, geleneksel edebî kuralları yıkma amacını güden ve Dadacılık, gerçeküstücülük vb. akımlara öncülük etmiş olan edebiyat çığırı, fütürizm.


gelecekçilik İng. futurism

1909 yılında, italyan yazarı Marinetti'nin Le Figaro gazetesinde yayımladığı bildirisi ile sanatta açtığı bir çığır; «bugünün ve yarının yaşamındaki izlenimleri» kabul eden bir düşünceden doğar. 1411'de ise Marinetti ile birlikte on dokuz oyun yazarının yayınladığı bildiri ile bu çığır tiyatroya da girer. Bu çığırın ilk tiyatro gösterisi ise 1913 yılında düzenlenmiştir. Gelecekçi anlayışta gösteriler dağınık bir biçimde 1933'ün sonlarına dek sürmüştür.


gelecekçilik Alm. Futurismus

(Resim) 1909'da önce şiirde, sonra resimde ortaya çıkan, bütün sanat geleneklerini yadsıyarak, çağdaş dünyayla ilgili görüntüleri, devimli olay ve nesneleri tek resim yüzeyinde göstermek isteyen sanat akımı.


gelecekçilik İng. futurism

Sinema İtalyan ozanı Marinetti ile arkadaşlarının önce şiir, sonra tiyatro ve sinema için ilkelerini İlk Dünya Savaşı arifesinde koydukları, savaş sırasında Rus öncü sinemacılarının sinemaya uyguladıkları akım. Dış dünyanın bütün verilerinden yararlanarak, sinemanın bütün olanaklarını kullanarak alabildiğine özgür, çarpıcı, devingen, çağrışımlara dayanan bir anlayışı yansıtır. Gelecekçiliğin özü, Marinetti ile arkadaşlarının "Gelecekçi İtalya" dergisinde yayımlanan "Gelecekçi Sinema" bildirisinin şu son tümcesinde yer alır: "Evreni keyfimizin istediği gibi parçalarına ayırıp bu parçaları yine keyfimizin dilediğince birleştirelim."


gelecekçilik Fr. futurisme

Yirminci yüzyıl başlarında İtalyan yazarı F. T. Marinetti tarafından sanatta açılan bir çığır ki, geçmişi ve alışkıları reddederek bugünün ve yarının hayatındaki dinamikliğin ve devingenliğin ancak yepyeni ve özgür deyi yollariyle anlatılabileceğini ileri sürer.


gelecekçilik Fr. futurisme

İtalyan ozanı Marinetti'nin 1909'da yayınladığı bildiriyle ortaya çıkan, yeni yaşamı, bu yaşamın makinelerini, başdöndürücü hızını övmek, geleneksel yazın kurallarını yıkmak amacını güden ve dadacılık, gerçek üstücülük gibi akımlara öncülük etmiş olan yazın çığırı.


gelecekçilik, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'e', 'l', 'e', 'c', 'e', 'k', 'ç', 'i', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
gelecekçilik kelimesinin tersten yazılışı kiliçkeceleg diziliminde gösterilir.