gelenekçilik

gelenekçilik, -ği

a. Toplumsal kurumları ve inançları daha çok geçmişten süregeldikleri için benimseyen, saygın tutan, destekleyen, yeni kültür ögelerine daha az değer veren tutum veya öğreti, ananecilik.


gelenekçilik İng. traditionalism

Geleneğin ürünü olan toplum özelliklerinin, toplumun gerçek gereksinmeleri sonucu ortaya çıktığını düşünen, geleneklerin toplum yaşayışında çok önemli etki ve görevleri bulunduğunu ileri süren bir öğreti.


gelenekçilik İng. traditionalism

1. a. Geleneklere aşırı değer verme eğilimi, b. Eskimiş olana, alışkanlıklara, eski inanışlara yakınlık duyan yaşama tutumu. 2. (Özel anlamada) 19. yüzyılda Fransa'da katolik bilginlerce (Bonald, de Maistre vb. ) Aydınlanma'ya karşı geliştirilen, doğruluğun gelenekle, özellikle kilise geleneğiyle bilinebileceğini öne süren öğreti.


gelenekçilik İng. traditionalism

Kimi toplumlarda saptanan geleneklere sıkı sıkıya bağlılık durumu, bk. gelenek, krş. boşinanççılık.


gelenekçilik İng. traditionalism

Toplumsal kurumları ve inançları yalnızca geçmişten süregeldikleri için benimseyen, saygın tutan, destekleyen, yeni ekin öğelerini ise değersiz sayan tutum ya da öğreti.


gelenekçilik Osm. ananeperestlik

Sanatta geçmişin değerlerine ve geleneğine bağlı olma durumu.


gelenekçilik, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'e', 'l', 'e', 'n', 'e', 'k', 'ç', 'i', 'l', 'i', 'k', şeklindedir.
gelenekçilik kelimesinin tersten yazılışı kiliçkeneleg diziliminde gösterilir.