gerçeküstücülük

gerçeküstücülük, -ğü

a. Aklın, geleneklerin, alışkanlıkların denetiminden uzak bilinçaltı gerçeklerini yansıtan yani bilinen gerçekle bağını kesip kendince bir gerçek yaratmak amacını güden edebiyat ve sanat akımı, sürrealizm: “Gerçeküstücülük, kendini sürekli olarak irdeleyen ve oluşturan bilincin bir serüveni olarak da görülebilir.” -S. Hilav.


gerçeküstücülük Alm. Surealismus

(Resim) Doğanın bilinen görüntüsünü değil, bilinçaltına ve düşlere değgin bir dünyayı canlandırmak isteyen, 1924 yılında Andre Breton'un ortaya attığı sanat görüşü.


gerçeküstücülük İng. surrealism

Sinema Çeşitli sanat dallarındaki gerçeküstücülüğün öncü sinema, soyut filmdeki yansısı. Özellikle 1927'ye doğru Fransa'da sinemaya uygulanmağa başlanan gerçeküstücülük, nesneleri, bilinçaltı dünyasının bir belirtisi olarak gerçekdışı, acayip, çarpıcı görünüşlerle ortaya koymağa çabalar.


gerçeküstücülük

bk. Sürrealizm.


gerçeküstücülük Fr. surréalisme

1924 yılında, Fransa'da Andre Breton ve arkadaşlarınca başlatılan ve duyguların, düşüncelerin us denetimiyle dizginlenmeden, her türlü sanat ve töre kaygısından uzak bir biçimde, sonsuz bir özgürlük ve kendiliğindenlik içinde dile getirilmesini öneren, Fransa dışında da türlü savunucular ve izleyiciler bulan yazın ve sanat akımı.


gerçeküstücülük, 15 karakter ile yazılır. Ayrıca, g harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'g', 'e', 'r', 'ç', 'e', 'k', 'ü', 's', 't', 'ü', 'c', 'ü', 'l', 'ü', 'k', şeklindedir.
gerçeküstücülük kelimesinin tersten yazılışı külücütsükeçreg diziliminde gösterilir.