ilgi

ilgi

a. 1. İki şey arasında bulunan herhangi bir bağlılık, ilişki, alaka, taalluk, aidiyet. 2. kim. Kimyasal şartlar eş veya birbirine çok yakın olduğunda ögelerin birbirleriyle birleşmede gösterdiği seçicilik. 3. ruh b. Dikkati öncelikle belirli bir şey üzerinde toplama eğilimi. 4. ruh b. Belirli bir olay veya etkinliğe yakınlık duyma, ondan hoşlanma ve ona öncelik tanıma: “Sesimi duyan Ayça da geliyor yanıma, kardeşinin tersine ilgiyle sokuluyor bana.” -A. Ümit.


ilgi Fr. Relation
ilgi Fr. Affinité
ilgi Fr. Consensus
ilgi

1. Çengelliiğne. 2. Büyük iğne. 3. bk. ilik (I)-1. 4. Kaba dikiş. 5. Paçaya dikilen bağ. 6. Yorgan ipliği.


ilgi

Tuzakla kuş tutulan yer.


ilgi

Düğme.


ilgi

İri dikiş, teyel.


ilgi

Bağlantı


ilgi

bk. başvuru


ilgi İng. interest

1. Bir kimsenin bir etkinliğe, kişiye ya da nesneye karşı, kısıtlayıcı koşullar altında bile, oldukça uzun süre devam eden bağlanma isteği ya da eğilimi. 2. Seçme söz konusu olduğu zaman bir kimsenin benimsediği, üstün tuttuğu durum, düşünce ya da tutum.


ilgi

alaka.


ilgi İng. affinity

Kimyasal koşullar eş ya da birbirine çok yakın olduğunda öğelerin birbirleriyle birleşmede gösterdikleri seçicilik.


ilgi Osm. alâka

(kimya)


ilgi İng. interest

1. Dikkati öncelikle belirli bir şey üzerinde toplama eğilimi. 2. Belirli bir olay ya da etkinliğe yakınlık duyma, ondan hoşlanma ve ona öncelik tanıma.


ilgi Osm. Alâka

(Söz sanatı terimi) Bir kelimeyi gerçek anlamdan mecaz anlama geçirmek için bulunan ilişik.


ilgi

1. Teğel ipliği. (-Uşak) 2. Seyrek tutulan dikiş. (Yeniköy, İnönü -Eskişehir) 3. Çengelliiğne. (Başkışla *Karaman -Konya) 4. [bk. ilik (I) -1] 5. Semere gerili deriyi geçici olarak tutturmaya yarayan ucu sivri, demir araç. (*Yalvaç, *Senirkent -Isparta)


ilgi, (ilgü)

Engel, mania.


İlgi Köken: T.

Cinsiyet: Erkek İki şey arasındaki herhangi bir bağlılık, ilişki.Cinsiyet: Kız İki şey arasındaki herhangi bir bağlılık, ilişki.


ilgi için benzer kelimeler


ilgi, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 'l', 'g', 'i', şeklindedir.
ilgi kelimesinin tersten yazılışı igli diziliminde gösterilir.