kanat

kanat, -dı

a. 1. Kuşlarda ve böceklerde uçmayı sağlayan organ: “Bir daldan hızla geçip gitti bir kuş kanadı / Sessizlik bir tüy gibi bir dakika sallandı / Pırıldadı bir ateş böceği sarmaşıkta” -H. F. Ozansoy. 2. Balıklarda yüzgeç. 3. Bir uçağın havada durmasını sağlayan taşıyıcı aerodinamik güçlerin etkilediği yatay yüzey. 4. Kapı, pencere, dolap gibi dikine açılıp kapanan şeylerin kapağı: “Bir müddet kapı kanatlarının kenarlarını okşarcasına yokladı.” -Y. K. Karaosmanoğlu. 5. Yan, taraf: Perde kanadı. 6. Meclis, parti vb. topluluklarda düşünce yönünden özellik gösteren taraflardan her biri: Partinin sol kanadı. 7. Fırıldak biçiminde olan şeylerde kol: Yel değirmeni kanadı. Pervane kanadı. 8. Angıç. 9. ask. Savaş düzenindeki ordunun iki yanından her biri, cenah: Ordunun sağ kanadı. 10. sp. Futbol, hentbol vb. takım oyunlarında hücum hattının sağ ve sol uçlarında yer alan oyuncular.


kanat Fr. Aile
kanat

Defter, kitap yaprağı.


kanat

Taşınabilen merdiven.


kanat

1. Salon, sofa. 2. Yüznumara.


kanat

Sap ve samanın dökülmemesi için kağnının yanlarına konan tahtalar.


kanat

Bir çift pastırma.


kanat

Kösele


kanat

Atın arka böğrüne vurulan damga, işaret.


kanat

Merdiven.


kanat İng. wing

1. Zar biçiminde herhangi bir uzantı. 2. Böceklerin uçma organı. 3. Kuşlarda ve yarasalarda uçmaya yarayacak biçimde değişmiş olan yapılar.


kanat İng. flipper

Büyük bir dekor parçasına menteşe ile bağlı olan küçük dekor parçası.


kanat Fr. aile

(çiçek) (botanik)


kanat Osm. cenâh

(biyoloji)


kanat İng. butterflies

Trol ağının ön iki yanında maçalarla omuz bölgesi arasında yer alan bölüm.


kanat İng. Flipper

Büyük bir dekor parçasına menteşe ile bağlanmış daha küçük bir dekor parçası.


kanat İng. ala, wing

1. Ala. 2. Nematodlarda bulunan kütiküla değişikliği, vücudun yan tarafında bulunan ve dalgalanma biçimindeki hareketi destekleyen omurga benzeri kalınlaşmalar.


kanat Fr. bloc

Bir yer kırığının iki yanındaki büyük kütle.

I) 1. Araba ve kağnıların yanlarına ot ya da ekin taşınırken takılan parmaklık. (*Kemalpaşa -İzmir; Yenikent *Aksaray -Niğde) 2. Kirimandaki çapraz tahtalar. (Yeşilova *Aksaray -Niğde)

II) 1. Çıkrıkta ip dolama mili muhafazası. (*Aksaray -Niğde) 2. Deri işleme aracı. (*Bor - Niğde.) 3. Dokuma tezgâhlarında gücünün içindeki oynar kısa tahta. (Yeşilova *Aksaray -Niğde)

III) [ganat (III)] Çadır bezini oluşturan parçalardan her biri. (Saçıkara *İslahiye -Gaziantep) [ganat (III)] : (Garip *Senirkent -Isparta)


kanat İng. wing

1. Zar biçiminde herhangi bir uzantı, 2. Böceklerin uçma organı, 3. Yarasa ve kuşlarda uçmaya yarayacak biçimde değişiklik göstermiş olan ön bacaklar.


Kanat Köken:

Cinsiyet: Erkek 1. Kuşlarda ve böceklerde uçmayı sağlayan organ. 2. Yan, taraf.


kanat için benzer kelimeler


kanat, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'n', 'a', 't', şeklindedir.
kanat kelimesinin tersten yazılışı tanak diziliminde gösterilir.